Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Magnus Jacobsson Kristdemokraterna KD

Varför pratar ingen om de som faller mellan stolarna?

Magnus Jacobsson (KD): Detta bollande av människor mellan myndigheter är inte värdigt ett väl fungerande samhälle.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Hittills har valrörelsen i princip enbart handlat om en fråga och även om denna fråga givetvis har sin betydelse, så är inte invandring och integration det enda som vi behöver diskuteras under valet. Tvärtom, det finns många stora frågor som tyvärr sopas under mattan och glöms bort när alla, inklusive media, fastnar i ett ende ämne.

Jag är därför glad för att Ebba Busch Thor, KD i alla lägen försöker lyfta frågor som handlar om vården, äldre, LSS och familjen. Tyvärr verkar det inte som att andra vill diskutera dessa frågor trots att det enligt flera undersökningar är de frågor som många väljare anser är viktiga.

För egen del har jag fått flera samtal av människor som har fastnat mellan ”stolarna” inom vårt välfärdsystem. Det är personer som har jobbat hela livet, de har betalat skatt och de har gjort rätt för sig. Men när de drabbas av sjukdom så upptäcker de att samhället inte fungerar på det sätt som de förväntat sig. Trots läkarintyg så börjar man bollas mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Detta bollande av människor mellan myndigheter är inte värdigt ett väl fungerande samhälle. När människor arbetar och betalar skatt finns en förväntan om att samhället ställer upp när livet, av olika skäl. blir annorlunda än man har tänkt sig via ex sjukdom eller olycka. Detta förtroende får inte rubbas för då faller själva iden med välfärdssamhället.

Om vi som medborgare betalar skatt måste samhället svara med god välfärd oavsett om det handlar om polisiärt skydd, utbildning eller vård. Samhället kan inte kräva höga skatter och där efter bryta ”samhällskontraktet” genom att leverera bristfällig välfärd. Människor är bereda att betala skatt men enbart så länge att man känner att det innebär att man får den trygghet som man förväntar sig.

Jag tror att vi behöver genomföra en större reform där Arbetsförmedlingen och Försäkringskassans funktion ses över. Vi måste återskapa förtroende för samhällets skyddsnät och vi måste se till att de som faller mellan stolarna får ett bättre bemötande än vad som sker idag. Tyvärr har jag inte en helt färdig lösning på detta, vilket jag önskar att jag hade men det är just därför att det är en stor och viktig fråga som detta, också borde diskuteras i valet. Människor skall ha rätt att arbeta till 100% av sin förmåga. Detta är ett väldigt klokt utryck. Jag tror att alla vill vara med och bidra till samhällets utveckling men alla har inte riktigt samma förmåga, därför måste vi skapa ett trygghetssystem som ger trygghet samtidigt som det ger människor möjlighet att vara med och bidra, utifrån den egna förmågan.

Magnus Jacobsson, KD