Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hunnebostrand gästhamn Bild: Cia Wedberg

Varför ska de bofasta betala hela tiden?

"Annars kommer väl avfolkningen att accelerera när kommunalskatten, tvingas höjas"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kommentar till Turisterna måste vara med och betala 19 december

LÄS MER: Turisterna måste vara med och betala!

Ekonomin i Sotenäs kommun är väl på väg utför i rasande fart, då jag till och med häromdagen fick en bluffaktura från dem för en båtuppläggning för en båt som inte alls befinner sig på kommunal mark, utan är annorstädes för reparation hela höst- och vintersäsongen 2018/2019.

LÄS MER: Sommargäster ger inget till oss i Bohuslän

Man kan ju undra varför de jagar och försöker klå de bofasta på pengar hela tiden, då de till exempel låter fyra bostadsrätter, med delårsboende, i en fastighet dela på ett abonnemang av ett 140 liters kärl vad gäller sopor. I ett annat delårsboende hus med tre familjebostäder tillåts de ha två abonnemang och där tyckte de till och med att de skulle slippa betala sophämtningsavgift ”off season”, då de endast är där några veckor på sommaren, fast de hela hösten fått sin fulla tunna tömd var 14:e dag, då huset varit fullt av arbetare. Med tanke på att de ensamstående fastboende hushållen måste betala full avgift för den lilla mängd de lämnar i soptunnan, så skulle väl ”sommarhusen” också betala full avgift för de enorma mängder som de bidrager till sopberget med under den tid de är här.

Hamnavgifterna i gästhamnarna, där kommunen hyrt ut verksamheten, billigt och delvis med gratis utrustning, ska vi inte ens tala om.

Såg ett förslag i en insändare på en utökning av betalsäsongen för parkeringsavgifter, detta skulle ju innebära en ytterligare belastning på de fastboende som ju bara drabbar dem, då parkeringsplatserna i maj och september till största del endast utnyttjas av dem, när de skall till affärer, förrättningar och till sina näringsfastigheter (sjöbodar) som annars är blockerade från tillgänglighet hela sommaren.

Man får nog se till att ta betalt för delårsboende och turister på sådant sätt, att de bofasta slipper få extrakostnaden för underhållet och slitaget som blir på grund av de sommarboende, på sitt skattekonto, eller på sina andra avgifter, för annars kommer väl avfolkningen att accelerera när kommunalskatten tvingas höjas.

Öbo i Sotenäs

Båtplatsavgifter, sopavgifter och parkeringsavgifter. Det finns många avgifter som debattören har synpunkter på.