Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Varför ska jag betala grästrimningen?

Munkedals pastorat ägnar sig åt negativ avtalsbindning.

Nu har även Munkedals Pastorat inom Svenska Kyrkan drabbats av "debiterings-sjukan" gällande grästrimning i anslutning till de gravar som finns inom pastoratets begravningsplatser enligt beslut av ett kyrkorådsmöte i början av året.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Enligt brevet införs en avgift år 2016 och faktura kommer att sändas ut i slutet av året för att från och med år 2017 att skickas ut i februari/mars årligen. I brevet har man inte ens angivit vilket pris som denna "nya" tjänst kostar.

Ett bättre sätt är att låta pastoratet sköta grästrimningen i år och att bestrida den faktura som kommer att sändas i slutet av året. Som grund för bestridandet åberopas att någon beställning inte har skett och att det är olagligt med negativ avtalsbindning, att ett avtal anses ingånget om kunden inte tackar nej till en erbjuden/införd tjänst.

Efter kontakt med konsumentvägledare inom min hemkommun framkom att det inte är lagligt med negativ avtalsbindning. Jag uppmanades därför att göra en anmälan till Konsumentverket alternativt Allmänna Reklamationsnämnden(ARN), om pastoratet inte makulerar den översända fakturan.

Avslutningsvis kan ju nämnas att det är många pastorat i Sverige som fortsätter att utan särskild debitering svara för grästrimning i anslutning till befintliga gravvårdar.

En gravrättsinnehavare på annan ort