Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Karl af Geijerstam

Varför ska Kristersson vara hindrad från att driva sin politik?

Robert Larsson (M): Löfven kan ge V och SD lika mycket inflytande som Kristersson

Varför talas det bara om de liberala partiernas hemliga dokument som ska "stoppa M och KD från att ge SD inflytande" och inte om det motsvarande dokumentet som ska stoppa S från att ge V och SD inflytande?

Eller räcker det med ord och handslag från S, medan det krävs skriftligt kontrakt med M? I så fall är det faktiskt ganska anmärkningsvärt, och i så fall kan jag faktiskt inte se någon annan förklaring än att man vill framtvinga en situation där SD kommer att aktivt rösta nej till M+KD-regeringen, så att C och L slipper bära ansvaret för att de valde motståndaren i valrörelsen framför sina allianskollegor.

För självklart kommer ju inte SD att rösta ja till en M/KD-regering om Kristersson till och med under förnedrande former tvingats skriva på något slags kontrakt om att aldrig driva en fråga om han har SD:s medhåll i den, medan Löfven får carte blanche i motsvarande situation. Då blir ju självklart en obunden S-regering plötsligt mer intressant för alla partier som vill ha genomslag på sin politik, till exempel SD.

Både S-V-samarbete och S-SD-samarbete har ju funkat fint förut, och skulle säkert kunna göra det igen. Så varför har inte kontraktet varit framme även i diskussionerna med S?

Robert Larsson

ordförande Moderaterna på Orust