Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Karl af Geijerstam

Varför ska Kristersson vara hindrad från att driva sin politik?

Robert Larsson (M): Löfven kan ge V och SD lika mycket inflytande som Kristersson

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Varför talas det bara om de liberala partiernas hemliga dokument som ska "stoppa M och KD från att ge SD inflytande" och inte om det motsvarande dokumentet som ska stoppa S från att ge V och SD inflytande?

Eller räcker det med ord och handslag från S, medan det krävs skriftligt kontrakt med M? I så fall är det faktiskt ganska anmärkningsvärt, och i så fall kan jag faktiskt inte se någon annan förklaring än att man vill framtvinga en situation där SD kommer att aktivt rösta nej till M+KD-regeringen, så att C och L slipper bära ansvaret för att de valde motståndaren i valrörelsen framför sina allianskollegor.

För självklart kommer ju inte SD att rösta ja till en M/KD-regering om Kristersson till och med under förnedrande former tvingats skriva på något slags kontrakt om att aldrig driva en fråga om han har SD:s medhåll i den, medan Löfven får carte blanche i motsvarande situation. Då blir ju självklart en obunden S-regering plötsligt mer intressant för alla partier som vill ha genomslag på sin politik, till exempel SD.

Både S-V-samarbete och S-SD-samarbete har ju funkat fint förut, och skulle säkert kunna göra det igen. Så varför har inte kontraktet varit framme även i diskussionerna med S?

Robert Larsson

ordförande Moderaterna på Orust