Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mer vård - färre Excelark.
Mer vård - färre Excelark.

Varför ska regionen ha fler byråkrater?

Obegripligt att Västra Götalandsregionen planerar nya kontorsbyggnader

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Hur ska det gå för våra sjuka äldre i sommar? Neddragningarna fortsätter på Uddevalla sjukhus. Nu skall en av MÄVA avdelningarna stängas i sommar. Om avdelningen någonsin kommer att öppna igen är givetvis osäkert. NÄL kan som vanligt inte lösa de personalproblem som är kroniska. Orsaken till att så få sjuksköterskor vill arbeta inom NU-sjukvården kan man förstås fundera på. Det kommer givetvis att öka risken för försämrad vårdkvalitet, vård i korridor och ännu längre väntetider på akuten. NÄL:s akut tillhör de sämsta i landet enl. Socialstyrelsens senaste publicerade mätning i april. Väntetiderna för de som är 80+ hade dessutom fortsätter öka sedan förra mätningen.

LÄS MER: 37 läkare i protest mot nedskärning på Uddevalla sjukhus

På Uddevalla sjukhus har man nu stängt hematologen avdelning 16, man diskuterar förskjutning på igångsättningen på bygget av operationscentrum, man har dragit in narkosjouren över helgerna på sjukhuset. Planer finns även på att flytta den viktiga verksamheten med rehabilitering efter stroke till NÄL.

Någon opinionsstorm bland allmänheten som drabbas av detta vårdkaos syns inte till vilket är förvånande.

Den satsning som regionen gör är på administration. I Göteborg ser vi det nya Regionens hus för 1 000 administratörer vid centralstationen som ett tydligt exempel med en kostnad på över en miljard, dessutom nybyggt stort regionens hus i Skövde för 400 administratörer.

Fortsatt diskuteras dessutom ytterligare ett nybygge för regionfullmäktige i Vänersborg. Regionfullmäktige sammanträder mindre än en gång per månad och för närvarande hyr man sammanträdeslokal för detta ändamål – ungefär som kommunfullmäktige i Uddevalla gör på Bohusläns museum. Vad som motiverar ytterligare ett nytt Regionens hus är helt enkelt obegripligt.

Antalet administratörer har dessutom ökat kraftigt under flera år även om det senaste året har skett en viss uppbromsning. I regionen tjänstgör dessutom cirka 1 700 politiker. Är det rimligt?

Thomas Ericson