Moderaterna säger ja till Preems utbyggnadsplaner.
Moderaterna säger ja till Preems utbyggnadsplaner. Bild: Ronny B Nilsson

Varför ska Sverige säga nej till nya jobb på Preemraff?

Moderaterna: Regeringens klimatpolitik präglas av symboler och ineffektiva åtgärder

ANNONS

Regeringens hantering av Preems raffinaderi i Lysekil riskerar att leda till att de totala utsläppen ökar samtidigt som det skadar svensk ekonomi och Lysekils arbetsmarknad. Moderaterna vill därför att tillståndet för Preems utbyggnad ska avgöras i domstol – inte av regeringen på politiska grunder.

Konsekvensen av regeringens agerande kan istället leda till att utsläppen ökar globalt. Detta på grund av att raffinaderiet i Lysekil släpper ut cirka 20 procent mindre koldioxid än raffinaderier i Västeuropa i genomsnitt. Fortfarande kommer 80 procent av världens energi från fossila källor. Då är det bättre för klimatet om bensin och diesel under en övergångsperiod tillverkas i Sverige än någon annanstans.

ANNONS

Utbygganden av raffinaderiet är också viktigt för att skynda på den gröna omställningen inom transportsektorn, eftersom den tillåter Preem att framställa förnybara drivmedel, som ersätter fossil bensin och diesel. Moderaterna är övertygade om att mer biodrivmedel tillsammans med snabb elektrifiering av bilar och lastbilar är avgörande för att minska utsläppen från transportsektorn och nå klimatmålen.

Samtidigt är det i sig anmärkningsvärt att regeringen har tagit över tillåtlighetsprövningen efter att Mark- och miljödomstolen kommit med sin dom. Enligt riksdagens utredningstjänst har det aldrig hänt tidigare. Att regeringen lägger sig i och tar över en pågående domstolsprocess avslöjar en bristande respekt för domstolarnas oberoende.

Även den svenska ekonomin riskerar att ta skada om investeringarna uteblir. Regeringen borde inte säga nej till investeringar som är bra för klimatet och ger fler jobb i Sverige. Enligt uppgift rör det sig om investeringar på 15 miljarder kronor och många fler jobb till raffinaderiet, vilket redan i dag anställer 600 personer.

Regeringens agerande blir extra allvarligt med tanke på konsekvenserna för såväl klimatarbetet som svensk ekonomi. Självklart ska Sverige ta fullt ansvar för att minska sina utsläpp och senast år 2045 nå målet om nettonollutsläpp. Men det får inte ske på bekostnad av ännu högre utsläpp globalt och en svagare svensk ekonomi.

ANNONS

När Moderaterna styrde Sverige minskade utsläppen med nästan 20 procent, samtidigt som ekonomin växte med nästan 10 procent. Regeringens klimatpolitik präglas av symboler och ineffektiva åtgärder, med resultatet att utsläppsminskningarna nästan har upphört och att svensk ekonomi utvecklas mycket dåligt.

Moderaterna tycker därför att tillståndet för Preems utbyggnad ska avgöras i domstol och inte av regeringen på politiska grunder. Det tjänar både klimatet och svensk ekonomi på.

Elisabeth Svantesson (M)

Ekonomiskpolitisk talesperson

Louise Meijer (M)

Miljö- och klimatpolitisk talesperson

Ulf Hanstål (M)

Gruppledare för Moderaterna i Lysekil

ANNONS