Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gunnar Janzon framför fritidshuset på Bodele

Varför vill de rödgröna utplåna delar av Uddevallas kulturarv?

Det mest miljövidriga är att riva hus istället för att bevara!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När jag 2011 kontraktsenligt begärde material till underhåll så ville Tekniska Kontoret istället, utan samverkan med varken hyresgäst eller expert, drastiskt riva sportstugan som funnits sedan 1934 och som ännu inte rivits.

LÄS MER: Förvånad och ledsen över Uddevalla kommuns rivningar

Enligt både museichef och bebyggelseantikvarie med flera experter samt en stor folkopinion är det inte ett vanligt fritidshus utan en unik sportstuga i funkisstil från 1930-talet varav det finns mycket få kvar i nästan originalskick och dessutom på ett skyddat natur- och kulturreservat!

Uppseendeväckande är också att de andra unika husen på Bodele, som tyvärr redan hunnit rivas, bestod av kärnvirke från 1930-talet och inte alls var i dåligt skick enligt de som rev dem och av kunniga inom husbyggnad.

Och nu är där endast kvar förslyade ödetomter - för vem?!

Alla tidigare besiktningsprotokoll har visat på att husen var i gott skick fram till den riggade besiktningen som var enda möjligheten för att bli av med skötsamma hyresgäster! Hela processen verkar vara ett beställningsjobb grundat på okunnighet, prestige och avundssjuka?!

LÄS MER: Bodelehusen skulle kosta för mycket

Enligt hyreskontraktet ska kommunen tillhandahålla material för underhåll av huset vilket trots begäran inte har skett på över 10 år! När jag 2011 begärde material för renovering av en tre meter utsatt södervägg till en kostnad på kanske 4.000 kr ville man istället riva huset utan att ens göra en besiktning trots att inga andra fel på huset fanns enligt alla tidigare besiktningar!!! Istället bekostade jag själv renoveringen!

Är det i Uddevalla månne sed att riva hus istället för att måla, kitta fönster och byta murkna bräder??? Något för en etnolog att undersöka?

En renovering av de oisolerade men unika små husen påstår tjänstemännen och Kenneth Engelbrektsson S (enligt debattsvar) skulle kosta helt orimliga 2,5 miljoner när det i själva verket rörde sig om kanske 300.000 kr för en enklare bevarande renovering. Kostnaden VA-anslutning för sommarhus är inte heller alls så stor som kommunen anger! Det handlar bara om sommarvatten och diskbänksavlopp samt septitoa. Och det finns flera miljövänliga alternativ enligt miljöförvaltningen!

LÄS MER: Varför röstade MP för rivningen?

Men pengar fanns plötsligt till denna destruktiva rivning som belastar skattebetalarna med troligen över en miljon helt i onödan! Anlitandet av Ernst & Young samt dyra advokater spär ytterligare på notan med några hundra tusen, vilka medel istället kunde användas till viktiga konstruktiva ändamål. Men prestige får tydligen kosta hur mycket som helst i Uddevalla?! Är inte detta slöseri med skattemedel om något?

Det mest miljövidriga är att riva hus istället för att bevara! Men det verkar varken Miljöpartiet eller S och V förstå!

Med endast en rösts övervikt beslutade de rödgröna om rivning av husen i februari 2017. Och sedan ville man snabbt och nästan desperat riva husen så det inte besvärligt skulle dyka upp kring valet i år.

Något ytterligare uppseendeväckande är hur Länsstyrelsen har kunnat ge tillstånd om rivning med grävskopor på ett ömtåligt naturreservat när man inte ens får ändra färg på husen, fälla träd, gräva mm utan tillstånd! Mycket märkligt! Detta bör undersökas mer! Vilken relation har handläggaren på Länsstyrelsen till kommunen? Det tog nämligen Park och naturförvaltningen över ett år att få tillstånd att fälla tre tallar men bara några månader att riva tre unika hus och kanske behöva anlägga en väg för att riva ett svåråtkomligt hus!!?

Vad vet förresten länsstyrelsens biolog om gamla hus och som inte ens bemödade sig om att kolla på plats?

Förtroendet för styrande politiker, tjänstemän, myndigheter och rättsväsende urholkas mer och mer när de inte lyssnar på sakkunniga och folkviljan!

Vi är många både Uddevallabor och andra engagerade från övriga delar av Sverige som med förfäran och sorg iakttar hur kommunens styrande politiker sköter delar av sitt (o)ansvar!

Övrigt kring detta bisarra ärende är offentligt och kan inhämtas från Kommunen, Förvaltningsrätten och Hyresnämnden.

Gunnar Janzon