Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Heiko, Junge

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Vargstammen kräver samarbete

Moderaterna: Om vargstammen behandlades som en gemensam skandinavisk stam skulle det totala antalet vargar kunna vara väsentligt mindre än idag.

Vargstammen i Skandinavien har med god marginal passerat den biologiska gränsen för långsiktig överlevnad. Ökningstakten har avtagit något i Sverige under det senaste året men vargen sprids nu snabbt till Norge. Därigenom förstärks behovet av gränsöverskridande samarbete kopplat till vargen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Om vargstammen behandlades som en gemensam skandinavisk stam skulle det totala antalet vargar kunna vara väsentligt mindre än idag. Vid den senaste inventeringen uppskattades det att det finns cirka 400 till 500 vargar i Skandinavien.

Riksgränsen utgör naturligtvis enbart en öppen yta för vargen. Men länderna låter riksgränsen utgöra en strikt förvaltningsgräns som inte speglar vargens gränsöverskridande rörelsemönster. I realiteten fortsätter man att skilja på svenska respektive norska vargar trots, att djur som bekant, saknar nationalitet.

Vi menar därför att en ökad samförvaltning av vargstammen i Sverige och Norge, ett ökat lokalt inflytande och betydligt färre vargar i Skandinavien är nödvändigt. Vi ansluter oss till det krav som moderater i Värmland nyligen framfört. Frågan är naturligtvis lika aktuell och viktig här hos oss. Utgångspunkten bör vara att Sverige och Norge gemensamt fattar beslut om storleken på den gemensamma vargstammen.

Den exakta utformningen av samförvaltningen av vargstammen behöver bli föremål för utredning med norska och svenska intressenter. Så kan förutsättningar för gränsöverskridande beslut och förvaltningsnivåer, gemensamma regler och tydliga mål skapas.

Det handlar om hur många vargar som ska finnas, men det handlar även om även om praktiska detaljer som jakttider, möjligheten att jaga varg med hund, eftersök och andra praktiska frågor.

Dalslandsmoderater i samverkan för ett tryggare landskap

Gert Andersson (M), Bengtsfors

Jan Johansson (M), Dals-Ed

Tomas Andersson (M), Färgelanda

Roland Björndahl (M), Mellerud

Michael Karlsson (M), Åmål