Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Vattenfalls miljardkrav på Tyskland gör det pinsamt att vara svensk

Jag vill inte pungslå det tyska folket.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Karl af Geijerstam hyllar i sin ledare i Bohusläningen den 26 oktober Vattenfalls beslut att kräva över 55 miljarder kronor i kompensation från tyska staten för dess beslut att snabbavveckla kärnkraften. Jag för min del skäms!

Läs också: Kärnkraftsägare har också rättigheter

Det är pinsamt att vara svensk när jag som delägare i Vattenfall ska pungslå det tyska folket med en enorm straffskatt på för deras modiga beslut att snabbavveckla kärnkraften. Ett beslut som har gett dem stora investeringskostnader till att börja med, som de lojalt betalat genom att sätta upp solceller på sina tak. Ett beslut som hela världen nu skördar frukterna av genom solenergins fantastiska utveckling.

Med den oförutsedda kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 visade sig kunskapen om kärnkraftens risker helt otillräcklig. Haveriet skulle inte ha kunna ske, men det skedde! Den tyska regeringen tog konsekvenserna av den nyvunna insikten och beslöt att snabbt avveckla kärnkraften. Die Energiwende startade.

Läs också: Vattenfall i tyskt tvåfrontskrig

Denna energiomställning har lett till en makalös utveckling av solel. Priset på solceller rasar och den förnybara elen ökar tack vare detta i hela världen, till gagn för världsekonomin och inte minst klimatet! I Sverige har priset på solel sjunkit med 75 procent sen 2010. Också Vattenfall drar nytta av denna situation. På deras hemsida görs reklam för deras solcellspaket: ”Sänk dina elkostnader – köp solceller till ditt hus!”

Vattenfalls agerande är bara ett exempel på de miljöfientliga krav från företag på stater som blir följden om handelsavtalen CETA och TTIP går igenom. Tack, Vallonien, för att ni försöker hindra det!

 

Lena Jarlöv