Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Småskalig vattenkraft. Vid Brevens Bruk i södra Närke har vattenkraft utnyttjats i århundraden. Herrgårdsdammen med det intilliggande bostadshuset.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Vattenkraften är inget hot mot ålen

Börje Berntsson: Egentligen handlar det om en liten men högljudd minoritet, med förkärlek för flugfiske, som vill bekämpa småskalig vattenkraft.

Replik mot Svenska Naturskyddsföreningen Kraftverken – en dödsfälla för ålen

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Naturskyddsföreningen, SNF, skriver att det är hög tid att gamla vattenkraftverk får nya tillstånd. Men man nämner inte att det finns en utrivningsagenda. Tanken är att tillståndsprocessen blir så dyr att kraftverksägarna själva skall välja att lägga ner och riva ut.

Bakom denna strategi står tjänstemän på kammarkollegiet, i nära samarbete med SNF.

SNF är en förening som skall skydda naturen. Gör man verkligen det genom att delta i hetsjakten på småskalig vattenkraft?

Jag besökte en restaurang vid Vänern i somras. Vi åt en jättefin rätt av insjöfisk. Jag frågade om fisken kom från Vänern. De svarade att de inte får servera fisken från Vänern för den innehåller för mycket miljögifter.

Det är ett verkligt miljöproblem. Det borde man göra något åt istället för att jaga ägare till små vattenkraftverk.

Hetsjakten på småskalig vattenkraft har inte stöd i riksdagen. Inte heller i folkviljan. Eller i EU. Myndigheterna har tolkat vattendirektivet på sitt eget sätt.

Om vi skall uppnå klimatmålen behöver vi minska användningen av fossil energi, och öka den förnybara. Vattenkraften är det energislag som orsakar minst utsläpp av klimatgaser. Vi behöver öka andelen el från vattenkraften, istället för att minska den.

SNF prioriterar uppenbarligen inte klimatet.

Uppdraget regeringen fick av riksdagen var att underlätta för småskalig vattenkraft genom enklare tillståndsregler. Regeringens förslag kommer att ge de myndigheter som redan är negativa till småskalig vattenkraft ännu mer makt.

Det är som att skicka in räven i hönsgården, för att rädda hönsen.

SNF påstår att vattenkraften dödar fisk. Om det var så, då skulle det vara fullt med fåglar nedströms varje kraftverk. Myten lever dock vidare.

Alla kraftverk är försedda med galler som hindrar fisk från att hamna i turbinerna.

Påståendet att småskalig vattenkraft dödar stora mängder ål är överdriven. Ålen kan ha problem med stora kraftverk. Men de får frikort i regeringens förslag.

Egentligen handlar det om en liten men högljudd minoritet, med förkärlek för flugfiske. En ren förströelse. De har länge bedrivit en kampanj för att skapa fler fiskevatten.

Det finns över 40 000 forssträckor i landet, varav fem procent (5) används för utvinning av vattenkraft. Man kunde tycka att resten skulle räcka.

Kampanjen mot småskalig vattenkraft är en kränkning av äganderätten. Man tar ifrån ägarna egendom och försörjning, och fastigheten blir värdelös. Man tvingar ägarna att betala miljoner för sin egen avveckling. Det är inte värdigt ett rättssamhälle.

 

Börje Berntsson