Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Engagemang. LSK:s supportrar, fans och sponsorer vill jobba för klubben – inte kommunen.

Vem vill jobba gratis åt kommunen?

Per Arne Källén: Vad är det för fel att LSK skulle göra en bra affär?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Uddevalla kommun vill bygga tennisbanor vid Skarsjövallen, närmare bestämt på den stora parkeringsplatsen utanför arenan. Man har därför tagit upp förhandlingar med Ljungskile SK såsom ägare till både mark och arena. Klubben har ställt sig positiv till kommunens önskemål, dock endast att under förutsättning att man går skadelös ur affären, det vill säga att man får ersättning både för den mark som kommunen vill ta i anspråk och för den ombyggnad av arenan som skulle krävas, till exempel ny parkering och entré.

Kommunen har gjort sina beräkningar och kommit fram till att markinlösen och nödvändiga ombyggnader sammantaget skulle gå på gott och väl en miljon, om man nu skulle behöva handla upp ombyggnadsarbetena på vanligt sätt på öppna marknaden. LSK har dock erbjudit sig att för endast 946 000 kr både avstå mark och själv stå för erforderliga ombyggnader. Kommunen, i det här fallet samhällsbyggnadsnämnden och dess tjänstemän, vädrar en god affär där man skulle kunna spara flera hundra tusen åt skattebetalarna, och ställer sig därför bakom ett avtal med den innebörden.

En smidig och tilltalande lösning för båda parter verkar det, eftersom LSK har kunnat pressa priset genom att kunna göra en del eget arbete och att man har goda entreprenörskontakter. Även tennisklubben är positiv, eftersom avtalet ju skulle medföra att de nu snabbt skulle kunna komma till skott och äntligen få bygga sina efterlängtade banor.

Alla verkar alltså nöjda, utom kommunalrådet Samuelsson visar det sig, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen, som har att godkänna avtalet. Han ser av någon anledning problem i stället för en uppenbar vinn-vinn-situation. Vad är det då för problem han verkar se? Jo, hemska tanke: tänk om LSK skulle göra så mycket ideellt arbete vid ombyggnaden att de också skulle göra en bra affär. Det måste förhindras. Det får bara inte ske, för hur skulle inte det kunna vinklas i media: "LSK får jättebidrag av kommunen" eller något liknande. Det där med LSK och dess ekonomi är ju tacksamt sprängstoff, det vet vi sedan gammalt. Och valår är det ju också minsann, så något sådant vill Samuelsson naturligtvis inte riskera, och kräver därför att avtalet ska kompletteras med ett villkor: inga pengar till LSK utan kvitton på utfört arbete.

Och vad skulle syftet med det vara? Det lär ju vara svårt att redovisa kvitton på eget arbete, så de besparingar man skulle uppnå genom LSK:s egna, ideella arbetsinsatser skulle alltså gå rakt in i kommunkassan. Är det verkligen så han har tänkt? Men hur skulle LSK kunna gå med på det? Arbeta gratis åt kommunen. Otänkbart förstås, eftersom ju LSK:s medlemmar gärna ställer upp och arbetar ideellt åt sin klubb, det vet vi, men inte lika gärna åt kommunen kan man gissa.

Men kanske är det trots allt det som Samuelsson hoppas på, för hur otroligt det än kan låta, så är detta faktiskt en modell som Uddevalla kommun med framgång redan använder sig av, detta att utnyttja välmenande idrottsklubbar att arbeta gratis åt sig. Ta till exempel Uddevalla IS som jobbat både dag och natt i Sanders dalar med att spruta konstsnö på kommunens pulkabacke. Hur mycket har de fått för det? Eller vi i Uddevalla Orienteringsklubb som utan ersättning i över 25 års tid lagt massor med timmar på att underhålla motionsslingan Egonspåret åt kommunen. Jag själv är en av dem som grävt diken, kört grus, byggt broar och röjt sly utan så mycket som ett tack från kommunen. Och inte nog med det, folk som går förbi när vi gör våra arbetspass berömmer ofta kommunen, eftersom de så klart tar för givet att vi är avlönade av kommunen. Surt och otacksamt!

Jag vet inte om det möjligen kan finnas andra i klubben som även i fortsättningen är beredda att arbeta gratis åt kommunen, men jag är det i alla fall inte.

Så tänk till nu, berörda politiker och tjänstemän, för det är inte anständigt att idrottsföreningar utnyttjas till att jobba gratis åt kommunen. En förändrad attityd och policy från er sida när det gäller detta är därför både efterlängtad och angelägen.

Per Arne Källén