Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Neighbors clean the streets a day after clashes between anti-government protesters and the Bolivarian National Guard in Urena, Venezuela, near the border with Colombia, Sunday, Feb. 24, 2019. A U.S.-backed drive to deliver foreign aid to Venezuela on Saturday met strong resistance as troops loyal to President Nicolas Maduro blocked the convoys at the border and fired tear gas on protesters. (AP Photo/Rodrigo Abd) Bild: Rodrigo Abd

Venezuela har gått från välstånd till fattigdom

Spektaklet och eländet fortsätter i Venezuela. Men detta bekymrar tydligen inte den socialistiske presidenten Nicolas Maduro att tusentals barn riskerar att svälta ihjäl, och miljontals är undernärda.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Detta land var det rikaste i Sydamerika, och en av de mest välsituerade i världen när jag var liten pojk på 1950-talet. Nu kommer det nu rop på hjälp från läkarna i Venezuela om att de inte har något alls på sjukhusen, inte mediciner, inte möjligheter att operera, och inte ens operationshandskar finns.

I denna situation har presidenten Maduro stängt gränserna och alla broar, trots att många hjälpsändningar ligger och väntar utanför landet. Det finns knappast ord för detta, och det hela är helt bedrövligt.

Historien har hittills visat att när staten konfiskerar privata företag, och egendom samt sätter priser som inte är relaterade till en naturlig marknad då går det fort utför för ett land. Att man dessutom jagar ut utländskt kapital och kunskap, tillsammans med att strypa friheten och fria medier då går allt i botten.

Det är vad som hänt i Venezuela, där man gått från vara ett land med välstånd och stora möjligheter till total fattigdom på mindre än tio år.

Trots att alla tecken visar hur det står till så försvarar fortfarande det lilla Kommunistpartiet i Sverige vanstyret i Venezuela och skyller på att allt elände kommer från USA. Jonas Sjöstedt (V) gjorde detsamma för några år sedan, men till och med han inser hur eländigt det står till nu.

Socialism ger i sin sämsta form alltid ofrihet, fattigdom och död. Detta är viktigt att komma ihåg, och även lära kommande generationer så att de inte går i samma fälla.

Lars-Arne Staxäng (M)