"Låt oss emellanåt tänka på julfirandets andemening", skriver signaturen Bibelintresserad.
"Låt oss emellanåt tänka på julfirandets andemening", skriver signaturen Bibelintresserad. Bild: Jon Michael Josefsen

Vet du egentligen vad vi firar under jul?

Julen närmar sig. I hus och hem har julpyntet plockats fram, julgardinerna hängts upp och granarna dekoreras. Man bakar, lagar julmat och handlar julklappar. Ja, förberedelserna är i full gång. Men, med ett stort och tungt vägande ”men”; hur många tar sig tid att under alla dessa praktiska bestyr fundera över den religiösa innebörden i julfirandet?

ANNONS

Okej, man vet att julen firas till minne av Kristi födelse – helt korrekt …

Men apropå just dagarna för julfirandet så är det vida känt att man knappast i några kristna samfund tror att Jesus verkligen föddes natten mellan den 24 och 25 december, inte heller natten mellan den 6 och 7 januari då julen firas bland ortodoxa kristna.

Datumen saknar näm­ligen grund i evangelierna och dessutom är det känt att under 300-talet valde katolska kyrkan att för­lägga firandet av Kristi födelse till december för att få bort ett hedniskt firande. Men denne kristendomens centralgestalt kanske ändå föddes under någon av dessa decemberdagar – vem vet? Det finns heller inga entydiga uppgifter om ­Jesus födelseår. Där ger Matteusevangeliet och Lukasevangeliet ändå en viss ledtråd, nämligen att Jesus föddes under kung Herodes regeringstid. Eftersom denne kung bevisligen dog år 4 före vår tideräknings början så antar man att Jesus föddes det året eller tidigare.

ANNONS

Anledningen till fastställandet av födelsen till ett senare år lär bero på ett räknefel som gjordes under 500-talet.

Hur som helst visar gamla bevarade skrifter att Jesus har funnits lekamligen och många kristna anser det vara oväsentligt att känna till den exakta tidpunkten för hans födelse, man menar att det viktiga är att känna till bud­skapet han framförde. För min del anser jag att han var en stor humanist, den störste någonsin.

Bibelintresserad

ANNONS