Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Hasse Holmberg/TT
Bild: Hasse Holmberg/TT

Vi äldre vägrar låsas in!

Reglera affärstiderna för friska pensionärer och riskgrupper

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Hittills har coronaviruset mest nått storstäderna. Men eftersom många kan jobba hemifrån eller tar ledigt till påsken kommer smittan troligen snart påverka även oss på kusten i större utsträckning. Att stänga gränser, städer, skolor och arbetsplatser hjälper bara kortvarigt genom att fördröja spridningen. Samtidigt körs ekonomin i botten och folk med liten marginal drabbas värst.

Budskapet från de sakkunniga är entydigt: tills tillräckligt många yngre och medelålders smittats och skapat flockimmunitet, är det viktigaste att skydda äldre och andra riskgrupper. Lokalt gör hemtjänst och frivilliga en stor insats med att köpa in mat, medicin etc. Men de kan inte ställa upp för alla. Vi som är rörliga och rimligt friska tar gärna hand om det mesta själva, inklusive att köpa mat. Så måste det vara. Och vi vägrar låsas in.

Men under diskreta utbrytningar och samtal på lagom avstånd längs promenadstråken, har jag träffat flera seniorer som prövat samma tanke: Kunde kanske lokala politiker och hälsovårdare uppfordra mataffärer, apotek och bagerier, att reglera öppettiderna, så att tidiga förmiddagar reserveras för friska pensionärer och andra riskgrupper?

Olle Törnquist

Kungshamn