Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Vem ska stå för va-notan i Sotenäs? (Arkivbild) Bild: Mattias Modéen
Vem ska stå för va-notan i Sotenäs? (Arkivbild) Bild: Mattias Modéen

Vi är helt oense om vem som ska betala

När undertecknad och Lars-Erik Knutsson ställer frågan till sverigedemokrater, centerpartister och miljöpartister varför de vill subventionera sommarboende och skicka räkningen till våra landsbygdsbor som inte är berörda av vatten- och avloppsfrågan i Sotenäs blir det inget svar eller ens en förklaring.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Yngve Johansson (MP)

LÄS MER: Fullt rimligt att skattemedel går till landsbygden

Att utredningen behövs är vi helt ense om, att det behövs investeras i underhållet likaså. Men vem som ska betala räkningen är vi helt oense om. Att våra landsbygdsbor ska subventionera våra sommarboende för att våra landsbygdsbor eventuellt ska kunna ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp är en hårresande förklaring.

Kommer våra landsbygdsbor att få en reducerad anslutningsavgift eller slipper de helt anslutningsavgiften ifall de vill ansluta sig, eftersom de redan varit med och betalat?

Principen är att vattenkollektivet – de som är anslutna och använder det kommunala vattnet och avloppssystemet – ska stå för kostnaderna. Då gäller det även våra delårsboende. Det är inte kommunalskatten som ska finansiera detta.

Om kostnaderna räknas i tusentals eller miljontals kronor är inte det viktiga, räkningen ska betalas av de som använder systemet.

Att Yngve Johansson hänvisar en utbyggnad av vatten- och avloppssystemet i kommunen på grund av en eventuell investering i laxodlingen och därpå kraftig utbyggnad av bostäder är lite lustigt. Yngve Johansson är stark motståndare och tror inte alls på denna idé. Men som argument att fördyra för landsbygdsborna och gynna sommarboende duger laxodlingen bra.

Jan-Olof Larsson (S)