Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Vi är också förtjänta av högre lön

Alla med utbildning borde få löneförhöjning.

Jag har många års erfarenhet av omsorgsarbete och arbetar utifrån ett omvårdnadsperspektiv som jag lärt mig under min utbildning till undersköterska. När jag ville gå över till att arbeta inom kommunens socialpsykiatri krävde arbetsgivaren en kompletterande yrkesutbildning på ett år för att kunna få fast arbete, vilket jag genomförde och bekostade själv.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det är rätt att kommunen ställer kompetenskrav på personal inom socialpsykiatrin. I dag arbetar jag som handledare för ensamkommande flyktingbarn och mina utbildningar gör mig rustad för det. Men vad som gör mig rent ut sagt förbannad är att Sotenäs kommun väljer att inte låta mig och mina kollegor inom socialpsykiatrin ingå i kollektivavtalets extra satsning på undersköterskor.

Som skyddsombud för Kommunal inom socialpsykiatrin vågar jag påstå att jag har alla medlemmar bakom mig när jag säger att Sotenäs behandlar oss utan respekt. Undersköterskorna inom socialpsykiatrin – för det är undersköterskor även om Sotenäs kallar dem boendestödjare, mentalskötare eller handledare – har i mångt och mycket samma arbetsuppgifter som kollegorna i äldreomsorgen. De stöttar människor som av olika anledningar inte får ihop sin vardag. De ser till deras hälsa, deras näringsintag och delar ut deras mediciner. De har samma krav på sig att utföra dokumentation och omvårdnadsplanering. Är inte detta undersköterskeuppgifter?

Så de har samma utbildningskrav och mycket likartade arbetsuppgifter, men endast de som arbetar inom äldreomsorgen ska alltså få ta del av den extra satsningen på undersköterskor. Hur tänker ni nu, politiker i Sotenäs kommun? I avtalet läser jag att i verksamheter där titeln undersköterska saknas, avses anställda med likvärdiga arbetsuppgifter och undersköterskeexamen.

Jag har svårt att se att det inte är just oss som parterna tänkte på när de gjorde det förtydligandet, men Sotenäs väljer alltså att läsa texten på ett annat sätt. De tusenlappar som kommunen sparar in på att inte ge oss de ynka hundralapparna som vi är väl förtjänta av, kommer nog att kosta mer i slutändan då det redan är svårt att hitta kompetent personal till den sociala omsorgen i Sotenäs.

Katarina Svensson

Kommunal Väst sektion 32 Sotenäs