Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Väg Kurverödsleden Bild: Lasse Edwartz
Väg Kurverödsleden Bild: Lasse Edwartz

Vi åker för mycket bil!

Tjäna pengar och gör miljön en tjänst - ta bussen!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dagens samhälle med vårt stora miljötänk är det ett problem att vi människor åker för mycket bil. Kollektivtrafik är den form av trafik och transport som alla människor har tillgång till. Kollektivtrafik är ett enkelt och fungerande sätt att snabbt hjälpa miljön på traven, men detta är bara en av de många fördelar som finns med att åka kollektivt. Det är både miljösmart och kostnadseffektivt, därför tycker jag att människor bör åka mer kollektivt!

För det första är en positiv effekt av kollektivtrafiken att den ökar trafiksäkerheten. Kollektivtrafiken minskar antalet dödade och skadade i trafiken, eftersom risken att skadas i trafiken är mycket lägre för dessa. Om vi åker bil är risken stor att vi krockar eller råkar ut för någon annan olycka. Tänk er alla barn som utsätts för risker när de går eller cyklar till och från skolan. Vill du vara orsaken till att ett oskyldig barn dör?

För det andra ger kollektivtrafiken en bättre hälsa för den stora massan. Dels får vi en promenad till bussen, tåget eller spårvagnen och dels skapar vi en bättre miljö. Det finns forskning som visar att människor som åker kollektivt generellt sätt är friskare, lever längre och motionerar mer än de som bor i städer. Studien är utförd av American Public Transport Association (APTA). På detta sätt får människor in motionen naturligt i vardagen och minskar risken för sjukdomar som t ex diabetes och övervikt. Om kollektivtrafiken gör att vi rör oss mer, anser jag att fler människor borde överväga att åka kollektivt. Dessutom finns det en positiv social effekt genom att vi lär känna nya personer och börjar prata och umgås med dessa när vi åker ihop till jobb och skola.

Jag vet att många människor tycker det är för dyrt, ineffektivt, krångligt och ej tidseffektivt att åka kollektivt. Detta innebär såklart att de väljer att ta bilen istället. Å ena sidan kommer troligen bussen närmare dit du ska. Dessutom slipper du betala och leta parkeringsplats, vilket både sparar dig tid och pengar. Det är inte dyrare att åka kollektivt. Varje gång du kör bilen, betalar du inte bara bensinkostnaden utan även underhållskostnader för bilen, som t ex försäkring, skatt och besiktning. För övrigt blir det en värdeminskning av bilen. Ju mer du åker, desto mindre blir den värd. Om du däremot har månads- eller årskort blir tåg- och bussresorna ännu billigare, vilket är effektivt om du pendlar.

Till sist ska vi åka mer kollektivt eftersom det är så otroligt mycket mer miljövänligt. Kollektivtrafiken är ett viktigt medel för att minska klimatutsläppen. När färre tar bilen och istället väljer att resa tillsammans, minskas koldioxidutsläppen med enorma mängder. En person som tar bilen till jobbet släpper ut 45 000 gånger mer koldioxid än den person som tar tunnelbanan eller tåget skriver Svensk kollektivtrafik. Dessutom leder många bilar till långa köer på vägarna. Det i sin tur leder till att bilarna blir stillastående och släpper ut tonvis av giftiga avgaser, dessutom.

Avslutningsvis går det att konstatera att det är bättre att åka kollektivt. Du hjälper inte bara miljön utan även dig själv med säkerhet, pengar, hälsa och tid. Genom att åka kollektivt hjälper du även kommande generationer i framtiden. Individen, samhället och miljön påverkas bara positivt. Är det värt att förstöra vår framtid för att människor ska åka bekvämt till jobbet? Sluta vara självisk och åk kollektivt!

Liv