Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Vi behöver bli mer kraftfulla i klimatarbetet

Bostad, mat, transporter, kläder, semester/nöje – man får skruva på alla fem

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

– Vi är inte på väg att nå målen, avgående ordförande för regionutvecklingsnämnden Birgitta Loosman uttrycker det tydligt. ”Vi har gjort mycket rätt men är inte på väg att nå målen.” VGR ska vara fossilfritt 2030. Men hur ska vi egentligen komma dit?

Konferensen Framtid VGR och Klimat2030.se, regionens kraftsamling för att få det att hända siktar på att inge hopp, förändra beteende, ge mer innovation för omställning och konkurrenskraft. Det kommer krävas förändring. Förändring av våra vanor, hur vi arbetar, hur vi lever, hur vi semestrar, hur vi äter, hur vi reser och hur vi räknar.

Innovationer kan göra mycket, det finns massor av idéer och många företag som vill gå före. Företag som ser affärsnyttan och framtida överlevnad i att ställa om och bli klimatneutrala. Hagainitiativet.se samlar företag som satt mål att nolla sina utsläpp snabbare än regeringens plan. Glädjande för en Lysekilare så deltar Preem i initiativet.

Flera innovationer lyfts: Epishine - kolbaserade solceller på plastfilm, Twood – ett nytt material av gamla jeans och lim, Oumph – lokal matproduktionsomställning från kött till vegan, Klimatsmartsemester.se – ett verktyg för omställning.

Emil Jensen cyklar på turné och diktar om världen (”samma värld”), dess mångfald och tvetydighet. Johan Ehrenberg hävdar att en samhällsvinst på 10 miljarder görs om man lägger ner Preem. Vinnova bygger hus i Silicon Valley (nordicinnovationhouse.com).

Innovation har blivit viktigt för det offentliga. Staten driver på via Vinnova, SKL har innovationsstöd för kommuner och landsting och Göteborgs stad har ett innovationsprogram. Med all rätt; det offentliga står för cirka en tredjedel av våra koldioxidutsläpp. Upphandlingar är ett extremt viktigt sätt att påverka. Man pratar idag om innovationsupphandlingar, upphandlingar på remiss, innovationslab -som upphandlingsförberedelse.

Det är i samtalen det händer: ”Klimatfrågan är energi”, ”Man ordnar aldrig sådana här träffar om biodiversitet”, ”lösningarna är för staden inte landsbygden”, ”vi är inne på vår tredje elbil”. Omvärlden förändras, anthropocene (mänsklighetens tidsålder) är här, baserat på vikt är 4 procent av däggdjuren på jorden vilda, 60 procent tamboskap och resten är vi.

Men nu behöver vi ändra oss. Vi behöver öka takten. Vi behöver bli mer konsekventa, mer kraftfulla. Påverka våra verksamheters mål, arbetssätt och sätt att värdera. Men sedan kommer det svåra, att faktiskt ändra på våra egna beteenden. Vi är många som gör lite och försöker göra rätt men det är dags att göra mer. Välja bort.

Bostad, mat, transporter, kläder, semester/nöje – man får skruva på alla fem. Vi är anpassningsbara och duktiga på förändring. Man vänjer sig snabbt. Ska vi nå målet om ett fossilfritt 2030 så behöver vi förändra, välja och välja bort.

Reflektioner från

Carl Dahlberg,

offentligt anställd