Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att Moderaterna vill sälja ut strandängar, uddar och havsvikar till exploatörer är en vulgär beskrivning, står skribenterna fast vid. Bild: Erik Johansen
Att Moderaterna vill sälja ut strandängar, uddar och havsvikar till exploatörer är en vulgär beskrivning, står skribenterna fast vid. Bild: Erik Johansen

Vi behöver ett moderat strandskydd

Vi försöker inte förlöjliga Löfgren eller Boström. Däremot slår vi kraftfullt tillbaka mot falska anklagelser och felaktiga beskrivningar av våra förslag och intentioner.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Erold och Viola Coleman, Inge Löfgren och Sture Boström

LÄS MER: Moderaterna förlöjligar när kunskapen inte räcker till

LÄS MER: Det går inte både att skydda stränderna och bygga på dem

LÄS MER: Strandtomt med brygga är guld – men ibland väger miljöintresset tyngre

Löfgren påstod i sin första replik att vårt förslag om att låta kommunerna bestämma i frågan om strandskydd skulle innebära ”att alla stränder ska exploateras.” Det är struntprat, ja, ren gallimatias som vi skrev i vår replik. Vi står också fast vid att det är en dålig vana som Löfgren har att komma med direkt felaktiga påståenden. Det undergräver nämligen förutsättningarna för en saklig debatt. Boström förvanskade också vad vi skrev och hävdade att vi ville sälja ut strandängar, uddar, havsvikar till ”plånboksfolk och exploatörer”. Det är en grov och ohyfsad beskrivning – en vulgärretorik som vi skrev i vår replik. Vad vi vill är att skapa en mer balanserad och flexibel lagstiftning.

Vår bestämda uppfattning är nämligen att dagens strandskydd är obalanserat och stelbent. Det beror på regelverkets utformning men minst lika mycket på rådande tillämpning. Med dagens generella regelverk och det schablonmässiga sätt som länsstyrelserna ofta väljer att utvidga strandskyddet till 300 meter från strandlinjen görs enorma inskränkningar i möjligheten till bostadsbyggande, företagande liksom i äganderätten. Inskränkningar som vi menar går långt utöver vad som är motiverat. Och detta utan att berörda markägare ens kompenseras ekonomiskt. Det är orimligt.

Strandskydd behövs men vi behöver också såväl fler bostäder som livskraftiga företag som skapar jobb, tillväxt och skatteintäkter. För att skapa en bättre balans mellan olika intressen och värden behövs större hänsyn tas till de lokala förutsättningarna. Därför föreslår vi en ny modell där kommunerna får bestämma över strandskyddet genom att peka ut sjöar och vattendrag där 50 eller 100 meter strandskydd ska gälla. Det vore ett rimligt strandskydd och det är Moderaternas förslag. Ett i dubbel bemärkelse alltså moderat strandskydd.

Johan Hultberg

riksdagsledamot (M) från Fyrbodal

Ann-Sofie Alm

riksdagsledamot (M) från Fyrbodal

Robert Larsson

ordförande M Orust

Fredrik Södersten

ordförande M Uddevalla

Henrik Palm

ordförande M Munkedal

Eva Abrahamsson

ordförande M Sotenäs

Krister Samuelsson

ordförande M Lysekil

Hans Göran Palmqvist

ordförande M Färgelanda

Ola Persson

ordförande M Strömstad

Magne De Bruycker

ordförande M Tanum