Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Vi behöver fler båtbyggare på Orust

Orust kommun måste stötta industrin som behöver hundratals anställda

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Orust framtida försörjningsmedel riskerar att ersättas med parkeringshus. Vi har mötts av nyheten att den politiska majoriteten planerar att lägga ner Båtbyggarlinjen på Orust. Det framförs argument att platsen behövs för att bygga parkeringshus och man pekar på att skolan går med underskott.

Vi har ingen insyn i skolans ekonomi men vi förstår att det finns två sidor av myntet då några framför argument att totalekonomin kring skolan är extremt lönsam när man beaktar alla aspekter så som socioekonomiska delar.

Vi är entreprenörer och företagsledare och har inte tid för det politiska spelet utan vill fortsätta sätta Orust på kartan som en ö där man bygger och servar båtar i världsklass. Vi har tillsammans med duktigt yrkesfolk på denna ö bevarat och utvecklat en tradition och varumärke som vi är stolta över. Vi vill fortsätta utveckla båtindustrin på Orust men behöver då stöd av våra förtroendevalda!

Vi som Orustbor och branschföreträdare är stolta över att få utveckla vår tradition av att bygga och serva båtar, det har vi gjort på den här ön sedan vikingatiden och att vi har en båtbyggartradition som kunnat försörja ön i över tusen år är ett tecken på att vi kunnat anpassa oss efter marknadens nya krav. De var annorlunda för tusen år sedan jämfört med idag när vi har helt andra material, tekniker, riggar, motorer, elektronik. Man kan göra sig lustig när man jämför dagens båtar och båtägare och våra krav när man jämför dem med vikingarna men om ytterligare tusen år ler man förhoppningsvis lika mycket åt oss nu som vi gör mot historien idag. Vår framgång på Orust inom denna bransch bygger på att fånga trender, hantera traditioner och anpassa oss. Förhoppningsvis är detta något man om tusen år ser tillbaka på och hyllar oss för att vi skapade rätt fundament för en fortsatt framgång.

Att lägga ner en utbildningsinstans som skapar morgondagens medarbetare i en blomstrande industri vore förödande för Orust förmåga att behålla och förstärka sin position. Branschen är i ett enormt behov av kompetens och Orustvarven och våra servicevarv som hanterar vinterförvaring behöver de kommande tio åren över 100 personer för att klara dagens leveranser. Vi ser även en kraftig tillväxt i hela branschen men detta ligger utöver det behovet vi ser nu. Utöver detta kommer flera av våra entreprenörer att vilja sälja sina verksamheter och låta yngre generationer ta över verksamheter och utveckla dem mot framtiden. Samhället i stort går mot mer och mer tjänster och vår bransch är inget undantag.

När industrin kan leva i symbios med utbildningsinstitutioner som ett mycket framgångsrikt koncept kan växa fram och det finns många industrier där vi kan bekräfta detta, till exempel inom gruvnäring, läkemedel, bilindustrin och båtbranschen är inget undantag.

Vi från branschen kan vara självkritiska och ser att vi behöver närma oss utbildningsinstansen på ett mer strukturerat och organiserat sätt. Vi har därför redan samlat oss som entreprenörer och varvsägare och vill erbjuda oss som en resurs för vår skola att tillsammans bättre anpassa utbildningen för att möta framtidens krav. Vi är villiga att ta emot praktikanter från skolan på samma nivå som idag och ser ett stort behov av att anställa de elever som vill utveckla vår bransch vidare och leva och verka på vår ö. Vi har behov av att anställa hundratals medarbetare de kommande 10 – 15 åren. Det är dock viktigt att skolan kan leverera den kompetens vi har behov för inom finsnickeri, maskinverkstad, inredningssnickare, beslagsmontörer, CNC-kunniga, lamineringskunniga, plastfinishkunniga. Vi ser ett stort behov av hög it-kompetens. Skolan på Orust måste möta dessa krav men låt oss tillsammans under givna former jobba fram en utbildning som motsvarar de behov marknaden har från tid till annan.

Avslutningsvis ser vi ljust på framtiden så vi uppmanar våra politiker att tillsammans med oss i branschen och skolan utveckla vår industri för en resultatrik framtid och inte bli ihågkomna som dem som avvecklade den.

Henric Carlsson

Delägare/Entreprenör

Brandskärbåtar

Janne Johansson

VD/Delägare

Brandskärbåtar

Magnus Rassy

VD/Ägare

Hallberg-Rassy

Rolf Carlgren

VD/Delägare

Vindö Marin

Mattias Rutgersson

VD/Ägare

Sweden Yacht Group

Claes Samuelsson

VD/Delägare

Orust Yacht Service

Jonas Alfredsson

VD/Ägare

Båtjonas

Mats Eriksson

VD

Sweboat - Båtbranschens Riksförbund