Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
STOCKHOLM 2016-11-13 Soldater ur 203:e Amfibieskyttekompaniet övar med sina stridsbåtar i Stockholms skärgård på söndagen under den tio dagar långa marina övningen Swenex 16. Över 1700 soldater och sjömän ur marinens olika förband deltar i övningen. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vi behöver inte lägga så mycket pengar på försvaret

Finns krig i norden? Nej. Finns risk för krig? Nej.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Johan Hultgren (M)

I din och moderaternas budget med KD och SD angav du följande. ”Samtidigt prioriterade vi samhällets viktigaste och mest grundläggande uppgifter. Polis, försvar, vård och äldreomsorg fick rejäla resurstillskott.” Att det inte framkommer att du är villig att markera att utsatta barn och familjer ligger i häraden ”samhällets viktigaste och mest grundläggande uppgifter” finns inget tvivel om.

Om du anser att detta är ”nedsättande tilltal” om dina gärningar i riksdagen, då ligger gränsen tunn hos moderaterna. Om du inte inser vad du själv skriver då undrar åtminstone jag som händer? Att jag menar att du inte begriper sammanhanget och problematiken med barn som förtjänar en bra och trygg tillväxt, det utgår jag utifrån vad du och moderaterna prioriterar. Och du kan väl inte neka till att försvaret är en av de fyra ”viktigaste och mest grundläggande uppgifter” du räknar upp? Och att satsningar på barn, ungdomar och familjer med behov inte finns med i dina uppräkningar? Jag har läst de två motioner som finns inlämnade till riksdagen som till viss del handlar om detta från dig och andra moderater. Men inget av detta nämner du eller moderaterna som att de skulle vara vare sig prioriterade, viktiga eller grundläggande. Men tar du illa åt dig av min kritik, då ber jag om ursäkt.

Man pratar ibland om orsak och verkan. Orsaken till att barn och unga hamnar i brottets bana vet vi mycket väl. Vi vet också verkan av detta, bland annat dödsskjutningar. Då blir frågan, varför lägga 18 miljarder extra på försvaret? Hultgren har angett tidigare ” Vi behöver under kommande år kraftigt höja försvarsanslag och förstärka vår beredskap för såväl militära som andra hot.”

Finns krig i norden? Nej. Finns risk för krig? Nej. Finns idag något som säger att vi måste lägga så mycket pengar på försvaret. Svar nej.

Det finns ett uttryck som säger ”ett väpnat angrepp på Sverige kan inte uteslutas”. Detta hänvisas ofta till, men finns det något land som inte har den doktrinen? Att du anser försvaret viktigare än barn och ungdomar som riskerar att hamna bland brott, narkotika och skjutningar gör mig förvånad. Min prioritering skulle inte se ut så. Detta är bara att konstatera Johan Hultgren.

Sen ska man inte kasta sten i glashuset och beklaga sig över samhällets tillstånd och jämra sig om man inte är beredd att satsa så att brott i tidig ålder föregrips. Satsar man på flera tusen tjänster inom området barn, unga och familjer som har eller kan få problematik i förebyggande syfte. Ja då behövs inte 10 000 fler poliser, detta kan väl knappast vara en svår ekvation?

P-A Hultman

Grebbestad