Regionens hus i Göteborg.
Regionens hus i Göteborg. Bild: Anders Ylander

Vi behöver inte regionernas byråkrati

Tre högt uppsatta representanter för SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) skriver en artikel med rubriken "Pandemin har inte visat att vården bör förstatligas." Texten är ett enda långt försvar av den nuvarande svenska trestegsmodellen inom sjukvården. Allt är bra som det är. Regionerna är oumbärliga. Bland annat kan man läsa följande milt uttryckt sensationella påstående: "Vi har ett robust system med förmågan att klara stora påfrestningar."

ANNONS

Replik till SKR

LÄS MER:Pandemin har inte visat att vården bör förstatligas

Vad anser berörda personer inom vården om denna bedömning? Vad tycker till exempel alla de anställda inom den kommunala äldrevården som i stort sett stod utan rent elementära hjälpmedel när coronan slog till? De fick då veta att regionerna bestämt att de skulle ha förtur. Så småningom kom det fram att de olika regionerna inte i tid kunnat komma överens om hur den aktuella upphandlingen skulle gå till. Resultat av det  "robusta systemet": leveranserna försenades med flera veckor.

Vi har en allt annat än jämlik sjukvård i Sverige. Om något är en nationell angelägenhet är det just att rätta till detta allvarliga missförhållande. Det är nu när den svenska vården visat stora brister i en oväntad krissituation, som det är nödvändigt att tänka nytt och djärvt och ställa frågan: behöver vi alla dessa överbyråkratiserade regioner?

ANNONS

Ja, svarar de tre revirhävdande skribenterna från SKR – helt utan övertygande argument. Nej, svarar en stor del av landets medborgare. Vad säger ledarna för de politiska partierna? Nu är det dags att tala klarspråk. Vågar de tänka och handla nytt, eller anser de med SKR att allt är bra som det är?

Slutligen ytterligare ett skäl för att lägga ner det onödiga mellanskiktet i vår tröga politiskt-administrativa apparat. I vår region lär det finnas en så kallad förändringsdirektör(!), som  ska se till att regionen får ett nytt namn. Beräknad kostnad enligt ryktet tio miljoner kronor. Är inte detta, för att tala riktig svenska, sjukt?

Carl-Axel Backman

ANNONS