Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blå energi med stor potential.
Blå energi med stor potential.

Vi beklagar att Seabased gick i konkurs

Lysekil ska satsa på långsiktigt hållbara blå näringar

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Miljöpartiet i Lysekil står inte bakom Inge Löfgrens debattinlägg den 24 januari. Vi ser tvärtom stor potential i de blå näringarna och beklagar att vågenergiföretaget Seabased har ansökt om konkurs. Vi beklagar också den förändring det innebär för dem som personligen drabbas av företagets nedläggning. För att vi ska kunna nå de ambitiösa och nödvändiga klimat- och hållbarhetsmålen uppsatta av FN och antagna av Sveriges regering behöver vi satsa på fler förnybara energikällor, fler hållbara livsmedel och miljövänliga produkter.

LÄS MER: Därför var det väntat att Seabased gick i konkurs

Vi ser att den fantastiska forskning och utveckling som nu sker inom de marina och maritima områdena är en del av lösningen. Satsningarna måste självklart omfattas av ett hållbarhetstänk och ingå i en cirkulär ekonomi.

Ett av Lysekils kommuns utvecklingsområden är arbetet med det Maritima Lysekil som sker under devisen "Det Maritima Lysekil är en kraft att räkna med". Detta är ett område som vi som parti tror på och vill bidra till.

Lysekil har alla möjligheter att leva upp till hållbar utveckling inom detta område. Här finns ett brett kluster av marina aktörer redan på plats i form av Havets Hus, Lysekils Hamn, Campus Väst, Kristineberg Marine Research and Innovation Center (med Chalmers, KTH, IVL-Svenska miljöinstitutet, RISE, och Göteborgs Universitet), Sveriges Lantbruksuniversitets marina avdelning, Uppsala Universitet med Klubbans Biologiska Station, Testsite Skagerrak vid Islandsberg, SeaTwirl med flera. Vi stödjer denna utveckling och vill se dem lyckas för en hållbar klimatsmart framtid.

Miljöpartiet i Lysekil