Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

”Frågan är vad invånarna kommer tycka om att behöva byta lokal när Närhälsan i framtiden stänger klockan 22.” Bild: Claudio Bresciani/TT
”Frågan är vad invånarna kommer tycka om att behöva byta lokal när Närhälsan i framtiden stänger klockan 22.” Bild: Claudio Bresciani/TT

Vi beklagar röran – men far inte med osanningar om jouren

Sjukhuset i Bäckefors är en viktig verksamhet och Grönblå Samverkan vill fortsätta utveckla vård där. Vård som har hög kvalitet och god tillgänglighet för invånarna i Dalsland med omnejd. Däremot är tyvärr nattjouren endast en vårdcentral. Den kan därför bara ta hand om åkommor som inte är akuta.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till oppositionen och Kommittén för Dalslands sjukhus gällande nattjouren

LÄS MER: Dags att släppa prestigen om nattjouren

Eftersom färre än en person per natt använder nattjouren drar vi slutsatsen att detta inte är bästa sättet att använda invånarnas skattepengar. Det pågår ett stort arbete kring hur vi ska utveckla vården på regionens sjukhus och vårdcentraler. Bäckefors har en självklar del i framtidens struktur. Vi är måna om att utveckla Dalslands sjukhus och ser nu med fasa hur oppositionen vilseleder allmänheten.

Vi lever i en tid med en pandemi som förvärras. Just nu måste all kraft läggas på att rädda liv. Att som Kommittén för Dalslands sjukhus då hävda att pandemin är ett sätt för nämnden att fördröja upphandlingen är både osant och ett agerande som knappast föder förtroende hos vare sig oss eller allmänheten.

Grönblå Samverkan i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden beklagar den röra som beslutet om att upphandla nattjour i Bäckefors har orsakat. Oppositionen föll i en fälla gillrad av S när partiet i juni lade förslaget att upphandla jourerna. Förslaget var ett försök att ge sken av att S ville ha kvar jouren, samtidigt som de trodde att de hade lagt ett förslag som inte gick att genomföra. De måste ha blivit förskräckta när SD och V anslöt sig till deras förslag. Både SD och V har i tidningen gjort avbön på förslaget om upphandling. De påstår att de inte förstod att det skulle innebära att Närhälsan inte får lägga anbud. Detta är tragiskt. Om de hade kontrollerat fakta, hade de upptäckt att det är så regionen alltid gör.

LÄS MER: Jouren är en fråga om god vård på lika villkor

Konsekvensen av beslutet som S, SD och V drev igenom efter midsommar blev att Närhälsans kontrakt avslutas 31 december 2020. En upphandling innebär att verksamheten ska drivas privat. Nattjouren kommer därför inte kunna vara kvar i Närhälsans lokaler. Frågan är vad invånarna kommer tycka om att behöva byta lokal när Närhälsan i framtiden stänger klockan 22. Patienterna kommer behöva åka med taxi eller bil till en annan vårdcentral och ta ny kölapp. Hur kan S tycka att detta är önskvärt?

Grönblå Samverkan försöker så gott vi kan lösa den uppkomna situationen. Vi har förhandlat med Närhälsan, som nu är villig att ta på sig uppdraget att hålla öppet till klockan 24.00, sju dagar i veckan, fram till dess att upphandlingen är klar.

LÄS MER: Strulet kring jourerna hade kunnat undvikas

Sedan påstår S återigen att deras budget innehåller mer pengar. Visst. De lägger ut mer pengar på nämnderna, men de gör det med lånade pengar. Det är pengar som är avsatta för vårdpersonalens pensioner. I förlängningen betyder det att S låter framtida generationer betala för det vi spenderar i dag.

Linda Jansson (M) ordförande

Margareta Fredriksson (L) vice ordförande

Kenneth Gustavsson (C )

Hans-Carl Carlson (KD)

Hans-Joachim Isenheim (MP)

Grönblå Samverkan i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden

LÄS MER: Nu ger vi på nattjouren upp – förhoppningsvis får ni vård ändå