Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En ny organisation för hemtjänsten i centrum handlar inte om besparingar, utan bland annat det politiska beslutet om rätt till heltidstjänster och att brukarna ska träffa färre personer, som förvaltningen ska verkställa.
Äldreomsorg Hemtjänst Äldre Tant Porslin Hand Tallrik Bild: JENNY INGEMARSSON

Vi beslutar inte om hur hemtjänsten ska organiseras

Hej Pål! Som jag sagt tidigare så är det kul att du engagerar dig, men för att det inte ska bli helt fel är det bra om du kollar fakta innan du som flitig debattör sätter dig och skriver.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till

Pål Magnusson 27 augusti

Du kan prata med mig, din närmaste chef, eller varför inte engagera dig i ett politiskt parti, så kan vi reda ut sakfrågorna först. För dialog behövs mellan oss förtroendevalda och er som är personal.

För det första så beslutar inte vi politiker hur till exempel hemtjänsten i centrum ska organiseras. Socialnämnden beslutar kring omfattning, inriktning och budget, och sedan hanterar förvaltningen verkställigheten.

För det andra så handlar inte ny organisation för hemtjänsten i centrum om besparingar. Det är bland annat det politiska beslutet om rätt till heltidstjänster, att brukarna ska träffa färre personer och få bättre kontinuitet med mera, som förvaltningen ska verkställa.

Jag har frågat förvaltningen hur de arbetar med att verkställa dessa beslut och svaret är:

Organisationsförändringen syftar till att öka samarbetet mellan arbetsgrupperna. Att skapa förutsättningar för rätten till heltid, är en del av förberedelserna till att använda personalresurserna verksamt inom samma samplaneringsområde. Dessa grupper ska ledas av två enhetschefer och det skapar goda förutsättningar för organisatoriska effekter så att arbetsmiljön kan bli bättre för samtliga medarbetare.

Slut på svaret.

Jag har också hört att ni fick genomgå en mindre lyckad organisationsförändring för några år sedan och med den bakgrunden kan jag förstå att man blir orolig.

Denna gång har jag försäkrat mig om att förvaltningen ska arbeta tillsammans med er i processen, där jag hört att ni ska utse personalrepresentanter, så möjlighet till delaktighet och inflytande säkerställs.

Lycka till i arbetet och hör av dig om ni har några funderingar.

Stefan Skoglund (S)

ordförande socialnämnden, Uddevalla kommun