Bygget av femvåningshuset på Spelmansgatan får skribenten att kraftigt ifrågasätta kommunens agerande och beslutsprocesser.
Bygget av femvåningshuset på Spelmansgatan får skribenten att kraftigt ifrågasätta kommunens agerande och beslutsprocesser. Bild: Matilda Spetz

Vi blev förda bakom ljuset om det gigantiska bygget

Efter att ha läst i tidningen att det ”omdiskuterade bygget på Spelmansgatan har startat trots protester från grannar” måste jag göra min röst hörd.

ANNONS
|

Hos mig kvarstår några frågor som man kan fundera över: Till att börja med kan vi ju backa till 2015/2016 då arbetet med den nya detaljplanen påbörjades. Det var ju där och då som kommunen hade möjlighet att tänka igenom orimligheten att bygga ett gigantiskt femvåningshus högst upp på ett berg.

LÄS MER:Nu byggs omstridda lägenheter – trots grannarnas protester

Kommunen borde innan planen fastställdes agerat på ett insiktsfullt och ansvarstagande sätt. Remisser borde ha skickats till gatuavdelningen för ställningstagande till hur många bilar området kan svälja, till parkförvaltningen för att fundera kring om ytterligare grönområden verkligen ska bebyggas/förstöras, till kommunarkitekt för framtida påverkan för de redan boende och för att få ett estetiskt perspektiv och vad som skulle passa in i området. Dessutom borde man konsulterat miljöförvaltningen för en miljökartläggning.

ANNONS

Inget av detta gjordes utan man gjorde helt sonika om planen utan att tänka på några som helst konsekvenser. Dessutom fick vi boende information från kommunens tjänstemän att den nya planen inte skulle ge möjlighet att bygga mer än tre våningar. Nu vet vi ju att det inte stämde, vi blev förda bakom ljuset. Och nu är det vi som blir extremt störda och orimligt påverkade.

Vidare kan man ju fråga sig vad man gör på stadsbyggnad. De tänker ju uppenbarligen inte till när de ska anta en ny detaljplan och kan, enligt deras egna ord i Bohusläningen, inte neka någon som vill bygga om det följer detaljplanen. Nu gör ju i och för sig inte detta bygge det då huset blir högre än planen tillåter och dessutom sticker balkonger ut på mark som är prickad, men inte ens då sätter kommunen stopp.

LÄS MER:Grannarna strider för att få behålla grönområde

Med tanke på ovanstående föreslår jag att man säger upp merparten av de anställda på stadsbyggnad samt tar bort ett gäng politiker. Varför ska vi ha en massa människor som får lön/arvoden som inte tillför något? Jag tänker att det säkert finns något fiffigt dataprogram som enkelt skulle ha illustrerat vilken påverkan och störning ett femvåningshus skulle få för de redan boende i området. Hur passar ett femvåningshus in? Hur mycket skuggar ett så högt hus och hur mycket sol försvinner för grannarna? Hur mycket insyn ger ett så pass högt hus? Vilken miljöpåverkan ger ett nybygge? Jag föreslår att kommunen köper in ett sådant dataprogram som säkert kan sätta sig in i hur, och vilka konsekvenser framtida byggen ger för grannar, trafiksituationen, miljöpåverkan etcetera. Lägger ni dessutom till en extra slant kan säkert programmet skriva ut ett beslut med ja eller kanske till och med ett nej.

ANNONS

LÄS MER:Var tycker kommunen att vi ska parkera?

Även efter att detta program är inköpt finns nog en del över i intjänade löne- och arvodespengar och för dem kan väl kommunen ge kommunalrådet Ingemar Samuelsson en prenumeration på Bohusläningen så han, som högsta politiker i Uddevalla, kan hålla sig lite uppdaterad på vad som händer i kommunen och vad invånarna tycker. För resterande pengar kan ni kanske äntligen bygga ett badhus samt göra en plan för en tilltalande och havsnära utveckling som sätter Uddevalla på kartan på ett positivt sätt för en gångs skull. Det blir kanske enklare att enas om antalet tjänstemän och politiker minskas, och kanske skulle ni rent av kunna komma överens om en riktning som gäller över tid? För andra kommuner är det en självklarhet och förhoppningsvis skulle det kunna bli verklighet även i Uddevalla, eller är jag för optimistisk nu?

Besviken och irriterad Elsebergsbo

ANNONS