Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

"Varken svenska bönder eller konsumenter skulle nog vilja se ett djurskydd på bulgarisk nivå. Samtidigt måste det finnas rimlighet i hur långt vi ska gå i denna och andra frågor." Bild: Terje Bendiksby

Vi får gärna vara bäst i klassen – men inte på att krångla till det

Sverige är bäst i klassen när det gäller att övertolka EU-regler. Det gör det dyrare och svårare för svenska företag att konkurrera och är ett problem som nästan alla företagare känner igen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När man kommit överens om gemensamma regler i EU är det orimligt att svenska myndigheter slentrianmässigt lägger på ännu högre krav på våra egna företagare. Övertolkningen av EU-regler måste upphöra.

Redan före pandemin hade Sverige EU:s lägsta tillväxtsiffra och många företagare vittnade om ett allt sämre företagsklimat. De senaste månadernas stillestånd i stora delar av ekonomin har knappast gjort läget bättre. Det är hos företagen som välstånd skapas och det är därför vi måste göra allt i vår makt för att förbättra deras villkor. Det finns inga andra sätt att få resurser till sjukvård, polis och pensioner än genom starka företag som anställer och går med vinst.

LÄS MER: Stora kostnader riskerar att hamna på bönderna

Tyvärr har svenska politiker och myndigheter en svårslagen förmåga att krångla till det för företagarna. Det är ett välkänt faktum att Sverige nästan alltid är först och går längst när det gäller att efterleva EU-direktiv. I huvuddelen av Europa tänker man tvärtom. När gemensamma regler på EU-marknaden tolkas och följs upp så olika i de olika länderna, då försvinner många av fördelarna med en gemensam marknad. För oss moderater är det uppenbart att vi måste göra något åt den skeva regeltillämpningen i Europa.

Det kan förstås finnas tillfällen när det finns skäl för Sverige att ha mer långtgående regler än övriga EU. Varken svenska bönder eller konsumenter skulle nog vilja se ett djurskydd på bulgarisk nivå. Samtidigt måste det finnas rimlighet i hur långt vi ska gå i denna och andra frågor. Metoden bör i stället vara att höja lägstanivån i EU – inte att övertolka regler här hemma. Dagens agerande försämrar våra egna företagares konkurrenskraft mot omvärlden och gör i längden hela vårt samhälle fattigare.

LÄS MER: Det är först när hyllorna gapar tomma vi inser allvaret

Moderaterna vill införa en princip om att svenska krav inte ska gå utöver minimireglerna i EU. Har man kommit överens om en gemensam nivå i EU, så ska den i princip alltid gälla. Om det ändå i enskilda fall finns skäl att ha mer långtgående ambitioner än andra länder, så måste det finnas en tydlig beskrivning av konsekvenserna för våra företagare.

Det ska råda rättvis konkurrens för svenska företag på EU-marknaden - och då kan inte Sverige vara bäst i klassen på att övertolka EU-regler. Vi ska tvärtom sikta mot Europas bästa företagsklimat.

Jörgen Warborn (M)

EU-parlamentariker

Mats Abrahamsson (M)

kommunstyrelsens ordförande i Sotenäs