Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vi har blivit för sjuka för att protestera

Sjukersättningsreglerna är orättvisa

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Mitt livs största misstag var när jag under många år stressade i arbetslivet så att jag blev sjuk. Jag drabbades av utmattning och min hjärna tog skada. Detta hände i början av 2000-talet och då visste jag inte att man kunde bli sjuk av stress. Dessvärre är mitt hälsoläge det samma än idag och jag lever med sjukersättning. Jag vill här visa vilka brister sjukersättningen har.

Det är svårt att beskriva hur man räknar ut sjukersättningens storlek. Förenklat är sjukersättningen 64,7 procent av ens genomsnittliga lön åren innan man beviljas sjukersättning. Men eftersom man varit sjukskriven med sjukpenning i många år innan man kan få sjukersättning så blir resultatet ofta 64,7 procent utav ens sjukpenning. Här borde man istället utgå från den lönen man hade innan sjukdomen bröt ut, räkna upp den inkomsten till dagens penningvärde och sedan räkna 64,7 procent på den nya summan. Även procentsatsen bör höjas.

Läs svar från politiker: Sjukdomar styrs inte av tidsgränser

Nästa problem inom sjukersättningen är hur man räknar ut ersättningens höjning varje år. Om man ser tillbaka på hur min sjukersättning utvecklats under de senaste tio åren så har höjningen totalt varit 1 400 kronor per månad före skatt. Under samma 10-årsperiod har min mans månadslön som vanlig arbetare ökat med 8 400 kronor. Sjukersättningen följer idag prisbasbeloppets utveckling men den bör istället följa löneutvecklingen.

Till sist kommer vi till jobbskatteavdraget som Alliansen införde till de som arbetar. Alliansen tyckte att det ska löna sig att gå från bidrag till arbete. De menade att jobbskatteavdraget skulle öka de sjukas motivation till att börja arbeta igen. Jag ser rött när jag hör detta argument. För det första så är sjukförsäkringen en försäkring och inget bidrag. För det andra är vi sjuka inte omotiverade utan anledningen till att vi inte kan arbeta är på grund av att vi saknar arbetsförmåga. Att Sverige är det enda land i världen som har infört ett jobbskatteavdrag bevisar hur orättvist systemet är. Därför måste jobbskatteavdraget avskaffas.

Förr kallades vi med sjukersättning för sjukpensionärer. Idag kallas vi ingenting och det kanske är därför som vi som grupp nästan är osynliga.

Vi har svårt att göra oss hörda eftersom vi är för sjuka för att protestera. Jag vill därför veta hur riksdagens partier ser på situationen för oss som lever på sjukersättning, om de inser bristerna och hur de arbetar för att vi ska får det bättre.

 

Trött skribent