Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

SD ska lägga ett förslag om nattjouren på nästa möte. Bild: Patrik Otter
SD ska lägga ett förslag om nattjouren på nästa möte. Bild: Patrik Otter

Vi har lyssnat på personalen – Närhälsan ska få vara med på samma villkor

Först vill vi verkligen beklaga den situation som personalen på nattjouren hamnat i. Efter beslutet om att upphandla nytt avtal om nattöppen jourcentral uppstod, enligt uppgift, ett ”missförstånd” mellan politiken och tjänstemännen, vilket fick till följd att Närhälsan, regionens primärvård, inte fick någon möjlighet att lämna anbud på fortsatt öppen nattjour.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Personalen på jouren

LÄS MER: Nu ger vi på nattjouren upp – förhoppningsvis får ni vård ändå

Så kan vi naturligtvis inte ha det, utan nu gäller det att göra om och göra rätt. Sverigedemokraterna avser därför att vid nästa möte med nämnden den 26 november lägga ett yrkande om att även Närhälsan ska ges möjlighet att lägga anbud på fortsatt nattöppen jourcentral i Bäckefors på samma villkor som övriga aktörer.

Vårt förslag i nämnden då beslutet om upphandling togs var att vi ville få till en förlängning av befintligt avtal, vilket hade kunnat leda till en sömlös fortsättning av jourverksamheten.

Dock kunde inte de övriga oppositionspartierna, V och S, ens tänka tanken att stödja ett sverigedemokratiskt förslag, oavsett dess kvalitet, utan valde därför i stället att komplicera ärendet genom att kräva en ny upphandling och kan därmed anses vara ansvariga för den situation vi nu befinner oss i.

Tilläggas kan att Vänsterpartiet lade ett liknande yrkande som Sverigedemokraterna, men valde trots detta att stödja Socialdemokraternas upphandlingsförslag. Vi nödgades därför bifalla detta när vårt eget yrkande föll. I annat fall hade nämligen inget beslut om fortsatt nattjour tagits i nämnden.

De blågröna politikerna i Hälso- och sjukvårdsnämnden påstår i en insändare (3 november) i sin tur att Sverigedemokraterna agerar oansvarigt när vi vill att jourcentralen i Bäckefors fortsatt ska ha nattöppet, vilket vi naturligtvis inte håller med om. Tvärtom är det vi som tar ansvar genom att se till att tryggheten och möjligheten att komma i kontakt med adekvat sjukvård nattetid i Dalsland bibehålls.

LÄS MER: Oppositionen går emot rekommendationer från läkare

De blågröna gör sig också, inte lite förmätet, till talespersoner för den personal som arbetar i Bäckefors genom att påstå att denna inte fortsatt vill ha en nattöppen jourcentral. Vi som både läst och tagit intryck av insändare i både Bohusläningen och Dalslänningen från ”personalen på jouren” har bildat oss en helt annan, mer verklighetsnära uppfattning.

Vidare påstår de blågröna att vi, genom vårt beslut, sätter andra verksamheter på spel och då inte minst ambulansverksamheten, vilket är anmärkningsvärt. Detta då de själva med öppna ögon underfinansierar denna bokstavligt talat livsviktiga funktion med 63 miljoner kronor, vilket knappast visar på något större ansvarstagande.

Sist, men inte minst, hänvisar vi till ett stormöte i Bäckefors inför valet 2018, då samtliga partier inför dalslänningarna öppet bedyrade att den nattöppna jourcentralen i Bäckefors skulle finnas kvar mandatperioden ut.

Sverigedemokraterna väljer att hålla detta löfte och bevara sin trovärdighet framför att, i likhet med de blågröna, lättsinnigt svika detsamma.

Rose-Marie Antonsson (SD)

gruppledare

Ove Kaye (SD)

ledamot Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

LÄS MER: Hur ska S, V och SD lösa nattjoursfrågan?