Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stefan Skoglund Evy Gahnström

Vi kan inte backa tillbaka 20 år

"Gårdagens system är inte lösningen på framtidens utmaningar"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I en debattartikel i Bohusläningen den 8 maj hävdar Ann-Charlott Gustavsson Uddevallapartiet att vi inte ”öppet och frimodigt” vill diskutera Nu sjukvårdens problem eftersom vi avfärdade privata lösningar som Ann-Charlott och Uddevallapartiet anser skulle vara enda alternativet.

Läs också: Detta är Nu-vårdens riktiga problem

Vi vill påpeka att det inte var privata vårdgivare i sak vi kritiserade, vi är medvetna om att även de privata kan ha god kvalité. När vi tar avstånd från privatiseringar och vinster i välfärden så gör vi det utifrån ett ideologiskt ställningstagande. En stor del av vinsterna går till räntor på uppköpslån, till att köpa upp andra bolag eller till ägarna i form av vinst utdelning och värdeöverföring. Det är alltså bland annat på detta sätt man använder de vinster som gjorts på pengar från kommuner, landsting och regioner. Att dessutom som i till exempel Stockholm öppna upp för vårdval inom sjukvården har visat sig bli dyrt och skapar problem med bland annat sambanden mellan olika specialiteter som behöver varandra på ett akutsjukhus.

Undertecknade var precis som många andra Uddevallabor under många år aktiva för att bevara vår akutmottagning på Uddevalla sjukhus och gick längst fram i demonstrationståget. Vi förlorade den kampen då våra regionpolitiker som ska ha helhetsperspektivet beslutade annorlunda. Och om vi inte minns fel så var även Moderaterna som Ann-Charlott då tillhörde positiva till detta. I stället sa man att Uddevalla sjukhus skulle vara ett specialistsjukhus med planerad vård, något som vi också är i behov av inom sjukvården. I dag gör vi bedömningen att vi bäst gagnar våra medborgare genom att avsluta den 20 år gamla diskussionen och se framåt.

Inom kirurgin finns redan i dag en betydande del av den planerade verksamheten på Uddevalla sjukhus, och det skulle vi gärna se mer av. Sjukhuset har bröstcancervård med en mycket bra tillgänglighet och fina medicinska resultat och ligger i topp nationellt efter ett framgångsrikt arbete för patienter med cancer i urinblåsan. Här finns områdets ögonmottagning för både akut och planerad vård. Här finns även palliativ vård med mobila team som ger vård och trygghet till patienter i livets slutskede och deras anhöriga. Här finns ett av regionens centra för ortopedisk ryggkirurgi. Det är några exempel på den viktiga vård som bedrivs på vårt fullbelagda Uddevalla sjukhus och många fler kan nämnas.

Vi har fått uppgifter från Västra Götalandsregionen om att en till- och ombyggnad beräknas vara påbörjad 2019 och klar 2022. En investering på cirka 500 miljoner kronor som är nödvändig för att göra Uddevalla sjukhus komplett. Även parkeringshus och andra investeringar är på gång så visst satsas det.

Förr åkte alla själva till Akuten och där kan man få vänta i timmar före man blir prioriterad, men i dag ska man ringa 1177 för hjälp och de kan fixa så man kommer in på rätt vårdnivå direkt eller att man kan få hembesök utav det mobila vårdteamet. Gårdagens system är inte lösningen på framtidens utmaningar.

Så på ett öppet och frimodigt sätt är vi positiva till att Uddevalla sjukhus fortsätter att utvecklas som specialistsjukhus för planerad vård. Vård som är lika betydelsefull för medborgarna i området som den akuta vården är.

Att möta framtidens utmaningar med att backa 20 år tillbaka i tiden när det fanns två landsting samt att tro privatiseringar löser utmaningarna är inte trovärdigt.

 

Stefan Skoglund (S)

Ordförande Socialnämnden

Ewy Gahnström (V)

Vänsterpartiet