Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Skolorganisation under debatt. Bovallstrands skola.

Vi kan inte behålla alla skolor i Sotenäs

Vänsterpartiet: Inte försvarbart att ta ett snabbt beslut om skolorna

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På kommunstyrelsens senaste möte yrkade Vänsterpartiet på återremiss av skolutredningen. Varför gjorde vi det? Vi anser att behåller man alla skolenheter är detta inte hållbart. Skolor och skolgårdar i kommunen är eftersatt vad gäller upprustning och underhåll. Och dagens arbetssituation är inte optimal för professionen. Det vore klokt att satsa på färre enheter och fördela resurserna dem emellan.

För att få ett så bra resultat som möjligt om hur vår framtida skolsatsning skall se ut vill Vänsterpartiet att man utreder, gärna parallellt med alliansens förslag, hur en organisation med en 7-9 (eventuellt 6-9) skola i Kungshamn, en F-6 (eventuellt F-5) skola i norra kommunen (Hunnebostrand eller Bovallstrand), en F-6 (eventuellt F-5) skola i kommunens södra del (Kungshamn).

Man ska utreda fördelar/nackdelar med större, men färre, skolenheter än dagens – utifrån personalgruppens (professionens) sammansättning, utifrån vilket behov lärandets resurser behöver, utifrån elevernas perspektiv, utifrån underhållsbehov och esurser, utifrån ekonomiska aspekter. Man ska också utreda annan tänkbar lokalisering för eventuell nybyggnation och se detta mot att renovera/upprusta befintliga enheter.

Det är inte försvarbart att ta ett snabbt beslut om inte alla aspekter har getts möjlighet att genomlysas. Vad som behövs nu är att alla partier sätter sig ner med förvaltningen (där även professionen kan komma till tals och eventuellt föräldragrupper) och arbetar fram ett förslag som är hållbart i framtiden och bäst för kommunen som helhet.

Sotenäs kommuns innevånare är värd en gedigen och fullödig genomgång av de möjligheter till ny skolorganisation som finns. Dessa beslut skulle tagits för länge sedan, men bara för det behöver man inte hasta fram ett beslut.

Ewa Ryberg

ordförande Vänsterpartiet Sotenäs

Magnus Johansson

ersättare omsorgsnämnden