Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Signaturen Medborgare tycker att det är en skandal att det inte har funnits tillräckligt med skyddsutrustning till vårdpersonal. Bild: Annika Karlbom
Signaturen Medborgare tycker att det är en skandal att det inte har funnits tillräckligt med skyddsutrustning till vårdpersonal. Bild: Annika Karlbom

Vi kan inte bekämpa en pandemi med vår svenska byråkrati

Situationen inom vård och omsorg visar på ett fullständigt misslyckande.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När de första larmrapporterna kom om covid-19 fanns det tid att se över beredskap om det skulle utvecklas till en pandemi. En gång i tiden sa man att vår beredskap är god, men sen många år tillbaka är den inte värd någonting.

Alla vet att gamla och redan sjuka i stort sett alltid drabbas hårdast vid en pandemi likt covid-19. Att inte ha tillräckligt med exempelvis munskydd, visir, handsprit och förkläden till vårdpersonal är inget annat än en skandal och ansvariga för detta är SKR (Sveriges kommuner och regioner), Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) samt de styrande politikerna. Det är ni som tillsammans orsakat att tusentals och åter tusentals äldre personer har och kommer att avlida i covid-19.

Att all personal som arbetar inom vård och omsorg bär skyddsutrustning borde givetvis vara en självklarhet, men eftersom det inte finns några lager och ni tror att allt kan levereras "just in time" så stod vi där med byxorna nerdragna. Att bekämpa en pandemi med den världskända svenska byråkratin är nämligen omöjligt. Eftersom man fortfarande inte använder skyddsutrustning så kan personalen inom äldreboende och hemtjänst som ovetande bär smitta fortsätta att smitta andra med ännu mer bortkastade liv som resultat.

På sjukhusen går de på knäna och kämpar så mycket de orkar. Politiker pratar mest om stödpaket åt företag i stället för att säkerställa skyddsutrustning. Det finns ju andra myndigheter som får lösa sånt, tycks de styrande luta sig mot. Pengar gör ingen nytta utan det är beslut som krävs.

Visst ska företag ha stöd men även detta lyckas ni mest att prata om, och redan har många fått lägga ner sina företag. Om ni inte förstått det själva så kan jag meddela att ni misslyckats fullständigt.

Medborgare