Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Svenska kyrkan är för alla. Präster har dock rätt till sin egen uppfattning, skriver Ann-Sofie Ellbrant

”Vi kan inte bestämma vad prästerna ska tycka och tro”

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till

”Besviken” 22 juli

Jag vill berätta att Lysekils pastorat inte har anställt den präst som var med i Uppdrag gransknings program om präster som ”botar” homosexuella. Han sökte tjänsten men fick den alltså inte. ”Besviken” säger sedan att våra präster vill hålla Svenska Kyrkan rena från kvinnliga präster, något som inte heller är sant. Den frågan är numera lyckligtvis en så kallad ”icke-fråga”. Jag förnekar dock inte att det har varit en stötesten och jag förstår att vår historia fortfarande kan ge upphov till frustration! Frågan om kvinnliga och manliga präster kan dock mitt upp i allt vara ett exempel på att människor kan förändra sina tolkningar. Hopp, alltså! Hopp om framtiden!

Det som däremot är sant, är att Lysekils kyrkoherde inte ville ha Pridefestivalen i vår kyrka. Frågan om samkönade vigslar är en fråga som delar kyrkan, inte bara i Lysekil. Kyrkomötet, som är kyrkans högsta beslutande organ, har slagit fast att kyrkan rymmer båda uppfattningarna. Jag tror att samtliga präster i Lysekils kommun, även kyrkoherden i Bro och Brastad idag säger nej till att viga samkönade par. Ingen av dem skulle dock uttala sig så respektlöst och hånfullt som prästen i Brastad gjorde, därför kan man nog påstå att den prästen är ensam i sitt slag.

Det ankommer på kyrkoherden att se till att en annan präst kommer och viger i de fall prästerna själva inte vill viga. Kyrkoherden är också ansvarig för att samkönade vigselpar möts med den självklara respekt och glädje som alla vigselpar ska mötas av. Det finns präster i näraliggande pastorat som gärna kommer.

Vi som är förtroendevalda i kyrkan fortsätter tillsammans med kyrkoherden och alla de andra anställda att samtala om den här frågan. Min personliga önskan är förstås att alla ska känna sig välkomna och respekterade i vår kyrka och att vi under kommande år kan fira regnbågsmässa även hos oss. Vi kan dock inte bestämma vad prästerna ska tycka och tro, alla har rätt till sin uppfattning. Vad vi kan göra däremot är att fortsätta det goda samtalet. Och naturligtvis värna om alla.

Den 17 september är det dags för kyrkoval igen och då kan alla medlemmar i Svenska Kyrkan med sin rösträtt visa vad vi vill ha för slags kyrka. Det finns visserligen endast en lista men det finns nästan 50 namn att välja mellan. Ta reda på vad din kandidat står för och sätt ditt kryss – där har vi vår chans att få de företrädare som vi vill ha!

Och vi som tycker att det är viktigt att kyrkan finns kvar, vi som ser att kyrkan ger människor tröst och stöd i livets alla skeden, tar hand om en mängd sociala frågor och oförtröttligt visar på Guds kärlek – vi är kvar och bär kyrkan framåt.

Ann-Sofie Ellbrant

Ordförande i Lysekils kyrkoråd