Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi befinner oss i ett läge där vi måste göra allt vi kan för att minska utsläppen och då kan vi inte tillåta en verksamhet som ökar klimatutsläppen. Bild: Karl af Geijerstam
Vi befinner oss i ett läge där vi måste göra allt vi kan för att minska utsläppen och då kan vi inte tillåta en verksamhet som ökar klimatutsläppen. Bild: Karl af Geijerstam

Vi kan inte tillåta ökade utsläpp

Den globala pandemin kommer att förändra världen för en lång tid framöver. Vilken förändringen blir är upp till oss. Vi vill ta oss ur coronakrisen med hopp, handling och trygghet – och det behöver ske på alla plan. Globalt, nationellt och lokalt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till

Christer Ahlen 29 juni

Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen har tidigare förespråkat att miljö- och klimatfrågorna är ödesfrågor och att vi måste bli bättre på att hand om våra ekosystem för framtida generationers skull. Men har nu övergått till att förorda utsläppsökningar på 1,7 miljoner ton koldioxid som innebär att koldioxidutsläppen i Sverige skulle öka med tre procent och samtidigt kallar det för en miljövänlig satsning.

Vi befinner oss i ett läge där vi måste göra allt vi kan för att minska utsläppen och då kan vi inte tillåta en verksamhet som ökar klimatutsläppen. För i så fall, vad ska vi ta bort i stället?

Det är inte så här vi ska ställa om Sverige till ett mer hållbart samhälle efter coronakrisen och för oss låter det snarare som om Socialdemokraterna värderar företagens intressen högre än miljön och klimatet.

Samtidigt så håller vi med Christer Ahlen om att klimat- och miljöteknik inte är ett problem; utan kan vara en del av lösningen, men de kommande tio åren är avgörande för att lösa klimatkrisen och då har vi varken tid eller råd att sätta all vår tro till en teknik som inte är på plats eller att godkänna ökade utsläpp.

Vi måste våga se längre än det som är precis framför oss och vi hoppas på att Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen tar klimatkrisen på ett större allvar och inser att vi inte kan godkänna ökade utsläpp i ett läge där vi måste göra allt vad vi kan för att minska dem.

Emma Nohrén (MP)

ordförande Miljöpartiet Västra Götaland

Esther O’Hara (MP)

ledamot miljönämnden i Västra Götalandsregionen