Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Visst kan du ta emot kontanter – om kassan är certifierad. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Visst kan du ta emot kontanter – om kassan är certifierad. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vi kontrollerar allt!

Vi kontroller alla typer av pengatransaktioner, vare sig de gjorts kontant eller digitalt, med vanliga valutor eller kryptovalutor.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Skatteverkets uppdrag ingår att bidra till ett väl fungerande samhälle. Vi arbetar för att företag ska kunna verka under lika villkor. Genom en legitim och trovärdig kontroll motverkar vi fel, fusk och brott.

LÄS MER: Kontanter får inte ses som något suspekt

Debattartikeln författad av Peter Thörn, ordförande för Småföretagarnas riksförbund och Björn Eriksson, som citeras i Bohusläningen ger vid handen att Skatteverket mer eller mindre enbart kontrollerar kontanthandel inom mindre företag. Så är det inte. Våra kontroller omfattar allt från globala koncerner till små och medelstora företag samt privatpersoner.

LÄS MER: Sätt inte sprätt på kontanterna

Vi kontroller alla typer av pengatransaktioner, vare sig de gjorts kontant eller digitalt, med vanliga valutor eller kryptovalutor. Detsamma gäller för Swish-betalningar. Debattartikelförfattarna menar också att lagen om kassaregister gör det svårt eller omöjligt för företagare att ta emot kontanter. Så är det absolut inte. Det går utmärkt att ta emot kontanta betalningar med certifierade kassaregister.

LÄS MER: Staten behöver ta ansvar för kontanterna

Lagstiftningen för personalliggare och kassaregister har funnits i tio år. Våra erfarenheter är att regelverket tjänar sitt syfte - att motverka svartarbete och oredovisade inkomster. Undersökningar visar att även företagen i stort är positiva till personalliggare, inte minst i de branscher där personalliggare införts just för att skydda seriösa företag mot osund konkurrens.

Riksdagens skatteutskott har nyligen presenterat en utvärdering av personalliggarna. Utskottet har bland annat kommit fram till att avgiftsbestämmelserna bör utredas för att undersöka möjligheten att införa differentierade avgifter.

LÄS MER: Nu krävs besked om kontanterna

Skatteverket genomför samtidigt en utvärdering personalliggarnas effekter. Den blir klar till årsskiftet. Som det är nu följer Skatteverket rådande lagstiftning, där reglerna för kontrollavgifter är att den som gör ett nytt fel inom ett år får en högre avgift.

Vi vill också betona att färgen på bläcket inte spelar någon roll när man för personalliggare, så länge bläcket är beständigt.

Conny Svensson

nationell samordnare inom kontanthandel

Marie Carlsson

chef för skatteavdelningen på Skatteverket