Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I ett öppet brev till regionpolitikerna kräver Vårdförbundet betydligt större kompensation och förståelse än det som hittills har getts. Bild: Mikael Fritzon/TT
I ett öppet brev till regionpolitikerna kräver Vårdförbundet betydligt större kompensation och förståelse än det som hittills har getts. Bild: Mikael Fritzon/TT

Vi kräver kompensation för våra medlemmar

I Sverige har vi den svenska modellen där parterna – arbetsgivarna och arbetstagarorganisationerna – tecknar kollektivavtal om de villkor som ska gälla på den svenska arbetsmarknaden. I Västra Götalandsregionen ser vi en annan ordning utveckla sig.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I stället för att ge sjukhusförvaltningarna de budgetmedel de behöver för att värdera sin personal rätt, pytsar regionens politiker här ut olika ersättningar genom politikerbeslut som dubbelt natt-OB, dubbelt helg-OB och nu också extra ersättning för en del av dem som jobbar med covid-patienter.

Då det står klart att de budgetmedel som beslutats om inte räcker till, läggs det förslag om andra ekonomiska lösningar. Just nu är det sjukvårdspersonalens, Vårdförbundets medlemmars, semester regionstyrelsen ska besluta om. Den ersättning som redan finns vid flytt av semestervecka, föreslås nu fördubblas. Regionstyrelsens Johnny Magnusson anser inte att regionen har råd och har redan bestämt sig för att han inte kommer rösta ja när förslaget ska hanteras politiskt den 23 juni. Han anser samtidigt att det inte blir mindre jobbigt för personalen om de skulle få mer betalt. Varför sjukvårdspersonal inte skulle reagera positivt på ekonomisk ersättning som alla andra är en illusion i stil med att de skulle vara hjältar och änglar. Vårdförbundets medlemmar är högutbildade omvårdnadsproffs, inget annat. Så till övriga politiker i regionstyrelsen som inte har bestämt sig, här kommer mer information.

Sommarersättningen utgår till individen som frivilligt, genom överenskommelse med sin chef, flyttar del av sin semester till annan del av året. Denna summa ligger på 8 000 kronor per vecka i VGR, och har gjort så i många år. Andra regioner erbjuder upp till 25 000 kronor per vecka.

När det behövs, så löper du linan ut, för patienten, för dina kollegor och för din arbetsgivare

Det som händer nu är att arbetsgivaren, i stor skala, drar tillbaka redan beviljad semester, tvingar många av våra medlemmar att ta ut mindre än sin lagliga rättighet till fyra veckors sammanhängande semester, och för det utgår samma ersättning som för en som frivilligt flyttar en vecka.

Upplevelsen för våra medlemmar är att det är gratis för arbetsgivaren att bryta mot lagen, att tvinga personalen att arbeta mer än de mäktar med. Hade de orkat med en semester på bara tre veckor så hade de frivilligt redan flyttat en vecka. Men nu när de som mest behöver sina fyra veckor, nu när de stått i sina tunga skyddsutrustningar, riskerat fysiska och psykiska men av att gå till jobbet, sprungit med i arbetsgivarens höga tempo av verksamhetsförändringar som är fulla av arbetsmiljörisker, tvingas gå till nya avdelningar där man inte känner sina kollegor, inte känner patientklientelet, inte vet hur länge detta ska fortgå, så gör man det. När det behövs, så löper du linan ut, för patienten, för dina kollegor och för din arbetsgivare.

Så om Johnny Magnusson inte anser att denna uppoffring är värd mer än en frivillig flytt av en semestervecka så får vi vända oss till övriga politiker i Regionstyrelsen. I början av april sa finansministern att brist på pengar får inte, ska inte och kommer inte vara ett hinder för sjukvårdens arbete i Sverige mot coronaviruset. Visa nu att regionstyrelsen i Västra Götaland förstår att vården av pandemins offer inte är beroende av hur många respiratorer, lokaler, militärtält, sövningsmedel eller syrgas som finns, det är beroende av att Vårdförbundets medlemmar med sin oumbärliga kompetens orkar gå till jobbet varje dag. Vårdförbundet anser att en flyttad vecka är värd 30 000 kronor. Tilliten till arbetsgivaren är skadad. Man får sin semester förkortad, förflyttad och i många fall liten eller ingen ledighet tillsammans med familj och vänner. Våra medlemmar måste kompenseras!

Lene Lorentzen

styrelseledamot Vårdförbundet avd. Västra Götaland

Anne Karin Höglund

ordförande Vårdförbundet avd. Västra Götaland