Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vi lärare kan inte hålla på att släcka bränder hela tiden

Vi räcker inte till - vi kan inte trolla - en förändring behöver ske nu

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På lektionerna pratar vi mycket om hur vi ska vara mot varandra i skolan. Hur vi kan stödja varandra i vår vardag och vidare i vår utveckling. Vi löser tillsammans konflikter som uppstår och vi finns som lärare där som en trygg figur i barnens vardag.

Att jobba med barn och ungdomar är ett av världens viktigaste arbeten. Som lärare motiverar och engagerar vi barnen i att se sin otroliga potential. Det är i skolan som fler resurser behöver läggas. Kan vi i skolan lägga en bra grund för varje barn skulle exempelvis andelen brott säkerligen minska. Istället för att se bristerna i hela samhället ser man enbart bristen på resurser hos Polisen. Det är deras brist på resurser som gör att det är så mycket brott i dagens samhälle. Självklart behöver även de pengar och resurser.

Men finns det ingen väl fungerande skola som kan se och hjälpa alla barn tidigt kan vi inte heller förväntas rädda alla. Idag släcker vi bränder. Vi hanterar allt där det uppstår. Vi hinner inte med allt vi ska göra. Vi räcker inte till. Vi ska planera en god undervisning för alla, ha en god samverkan med hemmen, fortbildas, vara på plats och förebygga bråk och konflikter, finnas där och plåstra om när någon ramlar. Listan kan göras lång. Vi räcker inte till. Nog för att vi ibland vill det, men vi kan inte trolla.

Vi kan inte lösa allt själva. En förändring behöver ske nu, innan det är för sent.

En lärare