Vi måste bygga en bro mellan ungdomarna och jobben

Åk 9 elever i Fyrbodal fick nyligen sina första antagningsbesked till gymnasieskolan. De allra flesta har glädjen att komma in på sina första val.

ANNONS
|

Sökstatistiken för Fyrbodal visar att de yrkesinriktade programmen återigen får stå tillbaka för de populärare högskoleförberedande programmen. Bland de yrkesinriktade programmen är söktrycket väldigt skiftande. De program som har lägst sökande är hotell och turism, VVS och fastighet.

Samtidigt visar Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät att det är företagen inom installatörsbranschen och besöksnäring som har svårast att hitta personal vid nyrekryteringar. Kompetensbristen är enorm och den spås öka i takt med stora pensionsavgångar och ökad efterfrågan från kunder.

Det finns över lag en stark optimism hos näringslivet i regionen. Många företag går bra, växer och vill anställa. En av grundförutsättningarna för fortsatt tillväxt är att företagen kan hitta den kompetens de behöver. I rekryteringsenkäten uppger dock företagen i Fyrbodal att tre av tio rekryteringsförsök misslyckades under 2021. Svårast att hitta är yrkeskompetens – kockar, mekaniker, operatörer och byggnadsarbetare. Om inte matchningen på arbetsmarknaden förbättras kommer Sverige att drabbas av en allvarlig kompetenskris. Numera väljer knappt en tredjedel av eleverna i en årskull ett yrkesinriktat gymnasieprogram. Detta trots att eleverna kan säkra jobb med bra ingångslön direkt efter avslutad utbildning. 18 000 fler elever behövs varje år i Sverige på gymnasieskolans yrkesprogram, annars kommer arbetsmarknaden att sakna 290 000 yrkesutbildade om tio år.

ANNONS

För att minska glappet mellan ungdomarna, samt andra arbetssökande, och jobben behöver näringslivet och skolan komma närmare varandra. Här är några medskick:

• Säkerställ ett relevant utbud på samtliga utbildningsnivåer regionalt.

• Skapa goda förutsättningar för företagen att involvera sig och säkerställ tillgång till praktik i utbildningarna.

• Fler träffpunkter med arbetslivet i grundskolan och på gymnasiet

• Starta fler yrkes-vuxutbildningar anpassade efter det lokala näringslivets behov

• Inför fler regionala branschråd som med gemensamma insatser kan öka intresset för yrken i ”sin” bransch.

Bristen på rätt kompetens är det största tillväxthindret för svenska företag. Samtidigt som allt för få väljer utbildningar som inte leder till jobb. Vi måste hitta en lösning på detta matchningsproblem. Låt oss börja med att hitta lösningar lokalt.

Susann Haggren,

områdesansvarig Fyrbodal, Svenskt Näringsliv

ANNONS