Arbetsmiljöregler sätter gränser för sophämtningen.
Arbetsmiljöregler sätter gränser för sophämtningen. Bild: Andreas Olsson

Vi måste ha en säker sophämtning

Vi värnar om vår personal, våra kunder och miljön. Vi vill skapa en säker sophämtning, en hållbar miljö där olycksrisken minimeras och som gör att våra medarbetare håller hela livet.

ANNONS

Svar till insändare ” Låt oss själva lämna våra sopor i en container”

LÄS MER:Låt oss själva lämna våra sopor i en container

Att vara renhållningsarbetare är ett krävande och slitsamt yrke, sommar som vinter. Vi som arbetsgivare har en skyldighet att ständigt arbeta för en god arbetsmiljö där ingen behöver råka ut för en olycka eller bli sjuk.

Våra fordon är bekväma och moderna men det innebär inte att riskerna försvinner helt. Det sker olyckor varje år där sopbilar är inblandade och i värsta fall med dödlig utgång. Vi måste ha en säker sophämtning för att skydda kommuninvånare och personal. Exempelvis så drar sopbilar till sig nyfikna barn och att backa i områden där det är trångt och dålig sikt ökar olycksrisken markant. Det är en av anledningarna till att vägen fram till sopkärl ska vara farbar eller att man kan behöva gå med soppåsen en bit.

ANNONS

Våra chaufförer tömmer cirka 500 kärl per dag, vilket sliter på kroppen. Därför är det viktigt att kärlen är lättillgängliga, står på planmark och inte överfylls. Det är nationella rekommendationer och arbetsmiljökrav. Posten är ett bra exempel på hur de har drivit sitt arbetsmiljöarbete. Oftast är numera brevlådor samlade på ett och samma ställe i hyreshusen eller på landsbygden. Detta för att inte postens personal ska drabbas av förslitningsskador, vilket är kostsamt för samhället.

Sophanteringen i Sverige har påbörjat en liknande resa men vi har långt kvar innan vi är i mål. Att värna om ett hållbart arbetsliv är en del i resan för att skapa ett hållbart samhälle.

Insändaren ”Kunden har alltid rätt” skriver att vi skulle kunna låta dem som kan och vill själva frakta sina sopor till önskad container. Denna möjlighet finns redan genom återvinningsstationer som är till för att lämna förpackningar från hushållen och återvinningscentraler som tar emot grovsopor med mera.

Våra fyra ägarkommuner har valt att ha/införa fyrfackssystem som möjliggör att sortera ut åtta fraktioner i nära anslutning till hushållet. Det ger en bättre utsortering mot om de boende själva fraktar avfallet till containrar som ligger långt från hushållet. Om allt avfall sorteras ut och återvinns i stället för att gå till förbränning så sparar vi på naturens resurser samtidigt som vi får en lägre miljöpåverkan. Hur avfall ska tas om hand styrs av nationella miljömål som regering och riksdag satt upp, EU:s miljömål samt lokala avfallsföreskrifter i varje kommun.

ANNONS

Kraven på kommunerna att sortera ut sitt avfall ökar ständigt, vilket är bra för vår miljö men också kostsamt ekonomiskt. Om vi alla hjälps åt, sorterar rätt och underlättar för varandra så sparar vi både arbetskraft, tid och transporter, vilket i slutändan kan ge lägre kostnader mot om vi inte sorterar. Det är också bra att känna till att taxan (avgiften) lyder enligt självkostnadsprincipen. Det innebär Rambo får inte tjäna några pengar på sophämtningen från hushållen.

Rambo är ett samhällsviktigt miljöföretag. Utan er hjälp kan vi varken nå de nationella målen eller öka återvinningen för att spara naturens resurser. Tack för att vi får förtroendet att vara med i resan mot ett hållbart samhälle.

Elisabeth Bargel

Kommunikationschef

Rambo AB

ANNONS