Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vindkraft. Majoriteten saknar det politiska modet och den politiska handlingskraften tycker Elving Andersson.

Vi måste ha mer vindkraft i Uddevalla

Många kanske kommer ihåg sagan om den lille mannen som gick till mäster skräddare för att sy upp en rock. När han kom tillbaka en vecka senare så fick han veta att ”Det bidde ingen rock, det bidde ett par byxor”.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Allt eftersom veckorna gick blev det mindre och mindre kvar av tyget och till slut när den lille mannen hade blivit lovad en tummetott blev svaret ”Det bidde ingen tummetott, det bidde ingenting”. Den lille mannen sa ”Tack så mycket mäster skräddare, adjö mäster skräddare”, han gick ut och kom aldrig mer tillbaka.

Ibland är verkligheten som en saga. Hanteringen av utbyggnad av vindkraft i Uddevalla kommun liknar mycket sagan ovan, med Gunilla Magnusson (MP) i rollen som mäster skräddare. Genom beslutsångest, mängder av utredningar, remisser och samråd så har utrymmet för utveckling av vindkraften i Uddevalla blivit mindre och mindre varje gång frågan hanterats.

Nu senast när kommunstyrelsen skulle ta ställning till en reviderad vindbruksplan blev beskedet: ”Det bidde ingenting – inte ens en tummetott”

För att skyla över sin brist på politisk handlingskraft så yrkade majoriteten (S, V, MP) att kommunstyrelsen skulle ställa sig bakom en utbyggnad av vindkraft i område 1, Herrestadsfjället, och område 2, Skjutfältet. Detta gjorde man trots att länsstyrelsen som är tillståndsmyndighet i samrådet meddelat att man inte kan tänka sig vindkraft i dessa områden. Den politiska majoriteten säger sig alltså vara positiv till något som man på förhand vet inte kommer att få etableringstillstånd. Det är ett magstarkt försök att vilseföra medborgarna att rösta för något som tillståndsmyndigheten kommer att säga nej till.

Frågan om utbyggnad av vindkraft i Uddevalla måste sättas in i sitt energipolitiska sammanhang. Om man, som Centerpartiet, vill ställa om energisystemet till något som är långsiktigt hållbart kan man inte bara prata om det, som många politiker i Uddevalla gör. Man måste också ha det politiska modet och den politiska handlingskraften att fatta beslut som skapar förutsättningar för en sådan utveckling. Vi måste ha ett långsiktigt hållbart energisystem som bygger på effektivare energianvändning och förnybara energikällor. Vi måste komma bort från beroendet av olja, kol och uran.

Det sätt som frågan om vindkraftens utbyggnad i Uddevalla hanterats på förtjänar skarp kritik. Nu är det dags att börja om med en positiv inställning och ta fram områden i vår kommun där vindkraft kan etableras så vi kan ta vårt ansvar för en ansvarsfull omställning av energisystemet.

Centerpartiet kommer att fortsätta kämpa för detta.

Elving Andersson (C)

Gruppledare