15 år sedan. Fadime Sahindals grav i Uppsala.
15 år sedan. Fadime Sahindals grav i Uppsala.

Vi måste våga tala om hedersvåldet

"Ett förtryck av flickor och kvinnor är ett förtryck oavsett etniskt ursprung eller religiös tro"

ANNONS
|

I år är det 15 år sedan Fadime Sahindal mördades i hederns namn av sin pappa, därför att hon valde livet och kärleken.

Hedersrelaterat våld och förtryck tar sig olika uttryck. Flickor som inte får delta på lektioner i alla skolämnen, vilket är allvarligt då vi vet att flickor och kvinnors frihet är beroende av tillgång till bra och jämlik utbildning. Flickor som måste gå direkt hem efter skolan och inte får välja sina vänner. Pojkar som är satta att bevaka sina systrar varje dag.

Det kan handla om unga personer som förmås eller tvingas att gifta sig mot sin egen vilja med någon som familjen eller släkten valt ut. De som bryter mot familjens normer och värderingar riskerar att bli utfrysta, hotade och misshandlade. Här är barn och ungdomar särskilt utsatta, då de inte kan söka stöd och skydd hos sina föräldrar eller andra närstående eftersom ingen av dem ser på handlingen som ett brott.

ANNONS

Ett ställningstagande mot familjens normer och värderingar kan innebära så stora risker att de måste lämna sina familjer och i vissa fall helt och hållet bryta med dem.

Kännetecknande för hedersrelaterat våld är att det inte utövas av en enskild man mot en enskild kvinna i en parrelation. Det centrala som utmärker hedersrelaterat våld och förtryck är att flera personer försvarar och kräver att det sker. Motivet är att återupprätta familjens och släktens heder. Det allvarligaste våldet är ofta sanktionerat och planerat. Hedersbrott är ett problem även för samhället, då det utmanar demokratin, rättssäkerheten och jämställdheten.

I höstas kunde gruppen mot heders­relaterat våld i samarbete med Hälsokällan och Uddevalla kommun välkomna Amineh Kakabaveh, grundare av föreningen ”Varken hora eller kuvad”. Hon talade inför personal från bland annat förskola, skola och socialtjänst. Budskapet hon gav stämmer väl överrens med de intentioner som finns i Uddevallas handlingsplan ”Våld mot kvinnor”. Vi behöver ökade kunskaper om och rutiner för att bemöta och skydda kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld. Vi behöver ha ett brett och systematiskt värdegrundsarbete som ett medel för att främja jämställdhet, motverka traditionella könsstereotyper, förebygga utsatthet och höja kunskaperna i alla led.

Här blir samarbetet som finns i Fridsam, som är en samverkansgrupp om våld mot kvinnor som finns i vår kommun en viktig del. I den ingår socialtjänst, primärvård, polisen åklagarmyndigheten, kvinnojouren, ungdomsmottagning samt brottsofferjouren. Det finns i dag i vårt samhälle en rädsla för att tala om hedersvåld och förtryck i rädsla för att främlingsfientliga krafter kan använda det för sina egna dunkla syften. Ett förtryck av flickor och kvinnor är ett förtryck oavsett etniskt ursprung, religiös tro, kultur eller traditioner. Vi kommer aldrig att ställa oss på den sida som fråntar barn och ungdomar deras möjligheter att ta del av de fri- och rättigheter vi har i Sverige.

ANNONS

Evy Gahnström (V)

Håkan Hansson (V)

ANNONS