Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi på HVB-hem vill stötta och motivera de placerade

Vi vill berätta om den goda sidan som inte syns om HVB-verksamheter.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det som framkommer i media är hur dåligt det fungerar på HVB. Vi skriver inte detta för att negligera de oförrätter som hänt, händer och kommer att hända i verksamheter som arbetar med människor. Det innefattar de flesta arbeten som välfärdssamhället har skapat för att stötta människor i behov av hjälp och stöd. Hemtjänst, psykiatrin, skola mm.

VI som skriver denna insändare arbetar I en HVB -verksamhet och vill lyfta fram de goda sidorna samt påvisa att det som oftast skrivs i media blir en norm för hur det är på ett HVB. Det skapar ingen trygghet och det blir ett svårare arbete för de som är placerade och kämpar, men även för oss som försöker motivera och stötta.

Att arbeta med trasiga människor är ett utmanade arbete som kräver specifik kompetens och stort engagemang. Det finns tillfällen när det är svårt hålla sig professionell men det är då det är viktigt med ett arbetslag så vi kan stötta varann och klara hjälpa ungdomen vidare.

Varje HVB har en egen specialisering på viss problematik samt olika metoder så inget HVB är dess like. Ivo granskar och ger tillstånd för att upprätthålla god kvalitet.

På ett HVB bor ett visst antal människor med unika situationer och unika sätt att hantera sina känslor eller i vissa fall inte veta hur man hanterar sina känslor alls. Det innebär gruppdynamiker, det innebär självskada med mera. Personalen strävar efter att skapa förutsättningar till trygghet och god omvårdnad samtidigt som de försöker utmana ungdomarna våga ta nya steg i livet.

Arbete på HVB är mångfasetterat och verktyget är du själv och du ska räcka till flera samtidigt. Det krävs att man har en god självinsikt och en god självkänsla för att kunna hantera allt som sker för du blir använd som en slagpåse med hot, våld och kränkningar. Ofta undra vi hur man orkar men det handlar om kärleken och önskan om att kunna ge någon ett bra fortsatt liv. Samt vetskapen att det gör skillnad.

På HVB finns mest gemensamma skratt och värme, matlagning, bio-besök, gymmet, skola och fina samtal där den enskilda får möjlighet att titta på sig själv och känna en känsla av sammanhang och känna att ungdomen är viktig för sig själv och andra.

Så därför går vi till jobbet varje dag för att vi tror och vet att vi tillsammans kan göra skillnad och med denna insändare vill vi också påvisa att HVB är fantastiska. Så ha tillit till oss för vi gör vårt bästa för att ungdomar som behöver vårt stöd ska få en ärlig chans till ett gott liv.

Annica & Helen