Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kristdemokraterna ser framtiden an med tillförsikt. Partiledaren Ebba Busch Thor, 1:e vice partiordförande Jakob Forssmed, 2:e vice partiordförande Lars Adaktusson vid Kristdemokraternas kommundagar i Örebro. Bild: Pavel Koubek / TT

Vi tänker driva igenom vår politik oavsett vad Liberalerna tycker

Så går det när man är så fixerade vid vad SD tycker att man är beredd att byta uppfattning bara för att de kommer fram till samma slutsats.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Henrik Edin 2 april

LÄS MER: Förhandlingar med SD är att ge vika för krav

I Bohusläningen skrev Henrik Edin (L) en debattartikel där det påstods att Kristdemokraterna inte längre driver ”en human politik grundad i kristna värderingar om medmänsklighet”. Anledningen är att vi är beredda att samtala med alla partier för att få igenom vår politik. Låt det sjunka in.

Man måste förstå Liberalernas utspel för vad det är. Det handlar inte om att man plötsligt känner omsorg om Kristdemokraterna och våra värderingar, utan om att med signalpolitik plocka billiga poänger, brunsmeta sina motståndare och rättfärdiga att man har blivit ett stödhjul till en socialdemokratiskt ledd regering. Utspelet ger uttryck för att ett litet parti i upplösning kämpar för sin överlevnad. Om det är något de kristna värderingarna kan lära oss, så är det att man inte bör ropa ”Spetälsk!” varje gång ett parti som Sverigedemokraterna öppnar munnen. Liberalernas resonemang bottnar i ett väljarförakt och att man inte har förstått sin roll som politiskt parti.

Regeringen för en politik som leder till ett allt mer tillslutet och kallt samhälle. Höjda skatter har inte lett till bättre välfärd. Nedmonteringen av LSS och de växande sjukvårdsköerna står där som monument över en misslyckad politik som väljarna röstade bort, men som Liberalerna räddade kvar. Vi kristdemokrater lovar att återupprätta välfärden. Om andra partier delar vår uppfattning, så ska vi självklart inte stänga några dörrar för samtal. Det är bra att Henrik Edin påminner läsarna om detta. Det är inget vi skäms för.

Är inte Liberalernas företrädare beredda att kämpa för att den egna politiken genomförs, så kan man fråga sig varför de har valt att engagera sig politiskt i första taget. Kanske är det därför just Liberalerna nu verka ha så förtvivlat svårt att kravla sig över fyraprocentsspärren. Så går det när man på fullaste allvar påstår att samtal om politikens innehåll med Sverigedemokraterna automatiskt leder till att man ställer sig bakom hela deras partiprogram. Så går det när man är så fixerade vid vad SD tycker att man är beredd att byta uppfattning bara för att de kommer fram till samma slutsats.

Därför är det tragiskt att Liberalerna verkar ha gett upp alla planer på att driva igenom sin politik, dels genom att ge ett frikort till Stefan Löfven och dels genom att undvika att söka samförstånd inom borgerligheten. Det är inte ett modigt eller moget agerande, utan snarare ett tecken på att man har tappat kontakten med verkligheten.

Carl Olehäll

Ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)

Jonathan Derneborg

Distriktsordförande för KDU Fyrbodal