Det är viktigt att planeringen av Rimnersområdet harmonierar med kommunens aktuella initiativ till en friluftsplan, skriver Hans Rengman.
Det är viktigt att planeringen av Rimnersområdet harmonierar med kommunens aktuella initiativ till en friluftsplan, skriver Hans Rengman. Bild: Lasse Edwartz

Vi väljer inte sida i badhusfrågan

Friluftsfrämjandet tar som organisation inte ställning för något av de två alternativen till placering av badhuset, eller vad som är rätt fråga att ställa. Vi har våra arenor i huvudsak ute i naturen som omger Uddevalla, men också i de gröna kilar som ger närhet till naturen även i stadsmiljö.

ANNONS

Svar till Lars Nilsson

LÄS MER:Kommunen ställer fel fråga om Rimnersområdet

Kärnan i vår uppfattning om Rimnersområdet är att se till en helhet när det gäller aktiviteter och tillgänglighet, och att öppna för nya möjligheter så att idrott och friluftsliv kan förstärka folkhälsan i Uddevalla. I en så stor satsning på en idrottsanläggning är det rimligt att lösa relevanta frågor som också underlättar för friluftslivet. Det är självklart att information, hygienanläggningar, lokal kommunikation etcetera inte ska begränsas till behoven inom en idrottsanläggning när ett vidare perspektiv ger stora fördelar för folkhälsa, friluftsliv, turism etcetera som gagnar allmänheten och övrigt föreningsliv. Detta gäller Rimnersområdet, men även i annan planering där det går att vinna på samverkan.

ANNONS

Norr om Rimnersområdet pågår friluftsliv både spontant och i organiserad form, till exempel vandring, MTB-cykling och delar av vår barnverksamhet. Det är rimligt att tro att detta kan utvecklas. I närheten passerar Bohusleden, nära staden men ändå i en fantastisk vildmark.

Friluftslivet ökar i hela landet. I dag syns många fler människor ute längs vandringslederna – Uddevallabor, västsvenskar och besökare från övriga Europa. Året runt möter vi tyskar, holländare etcetera längs lederna på Herrestadsfjället.

Med det ökade vandringsintresset ökar även önskemål om service. Dels sådant som underlättar, som övernattning och hygien, möjlighet att proviantera, att nå start- och slutpunkter utan egen bil etcetera. Dels aktuell information om vad man kan förvänta sig.

Paradoxen är att vandring i obygden – och stadsnära friluftsliv – i många fall förutsätter en modern samhällsplanering. Det är därför också viktigt att planeringen av Rimnersområdet harmonierar med kommunens aktuella initiativ till en friluftsplan.

Att just Gustafsberg lyfts fram i Bohusläningens artikel må vara en journalistisk förkortning av ett längre resonemang, men tanken är bärande. Att göra ett stopp under en två veckors vandring längs Bohusleden för att fräscha upp sig, besöka Gustafsberg för att se havet, vandra Kuststigen, eller stanna till i centrum är bara ett enda exempel på hur Uddevalla kan erbjuda lite extra för en förbipasserande turist. Det underlättas av information och god kollektivtrafik.

ANNONS

Hans Rengman

ordförande Friluftsfrämjandet Uddevalla

ANNONS