Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vi vill inte förstöra Udden!

Pål Svensson: Vi vill utveckla Hunnebostrand - inte göra orten sämre

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Man vill förstöra vår badplats! Man kommer att bygga för utsikten mot horisonten!

Meningarna är verkligen delade när man föreslår att lägga ett Stenens Hus på Udden. En del ser det som ett direkt hot mot Udden som öppen rekreationsplats, andra ser det som en tillgång för Hunnebostrands framtid, och ett sätt att rädda Udden från exploatering liknande den som planerades 2010.

Bygger vi sönder samhället?

Är det sant, att vi är på gång att förstöra något av det finaste vi har, att vi är på gång att bygga sönder vårt fina samhälle?

Jag förstår inte alls de argument som framförs! Om jag står på Uddens vidsträckta gräsplan, där kanske ett framtidens Stenens Hus kan placeras, har stenindustrin efterlämnat en flera hundra meter lång strandlinje som består av vass skrotsten. Här är det omöjligt att bada, jag har i alla fall aldrig sett någon göra det de senaste 30 åren.

Går man norrut ligger här en underbar hamnbassäng, skyddad från vågorna där man lätt går i med kajak eller vindsurfingsbräda. Här planeras ett handikappbad, som inte alls påverkas av ett eventuellt Stenens Hus. En historisk plats som inte får förstöras!

Fin sandstrand

Lite längre norrut finns rester av den gamla simstadion från 30-talet, ett trädäck där man kan sola, en trampolin och ett klassiskt hopptorn. Därefter kommer en nyrenoverad strandpromenad, med en fantastisk utsikt över farleden och horisonten. Den avslutas vid en av Bohusläns absolut finaste sandstränder, med en pir till skydd mot höga vågor samt en stor gräsplan för bollspel och soldyrkan.

Här börjar en vild promenad utmed strandlinjen norrut till Ulebergshamn, där ytterligare ett bad väntar med två badstegar. Detta är samhällets badplats badar i en underbar kvällssol, lättillgängligt med bilparkering strax intill. Här finns också den restaurerade utskeppningskajen om man vill hoppa eller dyka i havet. Runt viken kommer man ut till Vindeklätten, en badplats bokstavligen mitt ute i farleden. Här ifrån kommer man att kunna ana Stenens Hus i fjärran! Här börjar ett naturreservat med en helt spektakulär natur av orörda bohuslänska klippor.

Här ska man kunna bada

Om man istället går söderut börjar en strandremsa på flera hundra meter som är ett minne av stenindustrin, här kan man absolut inte bada! Tanken är att marken görs iordning så att man når vattnet och kan gå ner i havet på ett flertal ställen. Allt från barn till hundar skall kunna bada här, man skall kunna lägga till med båt och härifrån kan man starta med olika vattensporter. Här kan man se skulpturutställningar, leka på den stora plana gräsytan, ha picknick och låta hundar springa fritt.

Bara 400 meter söderut börjar samhället med restauranger och uteserveringar, såväl besökare, sommargäster, åretruntboende och också vinterturister kan här få den service de behöver. Man kan komma hit med buss eller egen bil, den plana mark som stenindustrin var beroende av, gör det lätt för rörelsehindrade och barnfamiljer att ta sig ut till de stora fria ytorna på Udden. Närmare kan man inte komma havet om man inte har egen båt!

Som om detta inte är nog så finns mitt i samhället en hel ö utan bebyggelse! Den heter S:t Göransö och då den ger väderskydd åt Hunnebostrands hamn medfört att samhället är ett av Bohusläns äldsta. Här kan man bada från släta granitklippor och sandstränder.

Har bil kan man åka ut till Ramsvikslandet där nästa naturreservat väntar. För den vige kan man vandra längs en makalös kustlinje utefter ett oändligt hav, och i norr finns ytterligare en sandstrand vid Ramsvik.

Ska inte Hunnebostrand förändras?

Är det något som man har gott om i Hunnebostrand så är det oändliga möjligheter att bada och njuta av utsikten ut över horisonten! Många samhällen i Bohuslän har inte västerläge och badmöjligheter kan ofta var begränsade, men Hunnebostrand har natur rakt in i centrala samhället. Så vad är det ni gnäller över, möjlighet att bada kommer ju alltid att finnas? Är det egentligen att ni inte vill att Hunnebostrand skall förändras, att det skall vara som det alltid har varit?

Men Hunnebostrand förändras ju hela tiden! Är jag ensam om att se att i samhället Hunnebostrand minskar antal butiker och verksamheter, och då framför allt skillnaden mellan sommarveckorna och det övriga året? När min familj och jag kom till Hunnebostrand 1985, som sommargäster men också att jag var verksam inom stenindustrin och Kollektivverkstaden, har jag märkt att sakta, sakta försvinner affärer och annan service. Man kom med buss till ett busstorg med servicebutik, elaffär och textilaffär och taxistation. Allt har försvunnit! Banken vid apoteket har stängt. Uppe på berget låg Frammes Stenhuggeri där jag utförde mina första uppdrag, samhällets sista stenindustri har försvunnit. Vid torget fanns ett flertal affärer, en bokaffär, Fritidslagret, en korvkiosk och en järnaffär, som nu är borta. Samhället hade två mataffärer, nu finns bara en. Märker ni inte att det är framför allt utanför den hektiska sommarsäsongen som samhället går in en vinterdvala. Är det så vi vill ha det? För mig känns det tragiskt att ett levande samhälle sakta och säkert tappar service och aktiviteter, det är en fråga om tilllbakagång!

Ett besöksmål i Bohuslän

Stenens Hus är långt mer än en offentlig verksamhet för några intresserade! Det är ett besöksmål och en destination. Det är en injektion som kommer att innebära ett uppvaknande, en start på en positiv förändring av samhället! Se vad det har inneburit för Skärhamn. Alla, unga som gamla, är stolta över sitt akvarellmuseum, de som från början var negativa men har nu insett dess stora positiva betydelse. Man offrade den bästa tomten, mellan hamnen och den stora badplatsen, och fick ett resmål av rang. Alla turister vet om dess existens! Forskning har visat att för varje krona investerad får man tillbaka aderton! Besökare kommer i busslaster, framför allt under vår och höst, även vintertid drar det folk. Energin smittar, Pilane Skulpturpark har utvecklats till en av Europas 10 främsta utställningar och fler våghalsiga projekt växer fram. Nu diskuterar man ett hotellbygge och en tillbyggnad av museet. Har man råd att i norra Bohuslän ifrågasätta en sådan utveckling? Att påstå att detta är inget för oss?

Ett annat exempel är Glasets Hus i Limmared. Här ligger Sveriges äldsta verksamma glasbruk där den världsberömda flaskan till Absolut Vodka tillverkas. Samhället höll på att förvandlas till en ort utan service. Några djärva invånare tog initiativ till Glasets Hus, som förutom att vara en vänthall för tågtrafiken också innehåller ett museum av glasföremål och glastillverkning, en konsthall för samtida glaskonstnärer, en glashytta där besökare kan blåsa en egen idé, en konferensvåning samt en restaurang. Hit kommer folk från när och fjärran för att äta lunch!

Plötsligt har man skapat inte bara en välkänd destination, man har samtidigt fått ett fokus i samhället kring vilket nya ideér föds. Man har skapat guidade bussutflykter i trakten, som exempel lilla och stora Herrgårdsturen, Torpa Stenhus och andra spännande utflyktsmål. Som kronan på verket har en mängd loppisaffärer etablerat sig, folk åker till Limmared för att göra fynd i second hand. Och lunch äter man på Glasets Hus i Limmared!

Medborgardialog

Vi som arbetar med projektet Stenens Hus är övertygade om att Stenens Hus kommer att få stor betydelse för vår framtid, vad gäller arbetstillfällen, service och andra funktioner i kommunen, generera ny initiativ så som skett på Tjörn, och detta främst kommer att ge effekter under alla årstider. Vi har därför dragit igång en medborgardialog där vi vill få in så många synpunkter som möjligt, så att projektet får en bred förankring i samhället. Men det är naturligtvis så att vill man locka folk så måste man bjuda på det bästa man har, och då är en placering som ger besökarna en enastående upplevelse absolut av största vikt.

Här finns redan starka initiativ! Nordens Ark är en stark motor, drar publik året runt med restaurang och hotell, och ger arbetstillfällen. Andra som ger en speciell prägel inom specialiteter inom mat kan nämnas Kustcharken, Lyckans Stenugnsbageri, gårdsbutiker som Klev och en fiskaffär som tillsammans med Bella Gästis serverar lunch året runt.

Bejaka framtiden

Jag tycker att det är dags att istället för att vrida klockan tillbaka där allt skall förbli som det var förr, så måste vi nu vrida klockan framåt där vi bejakar framtiden! Hur gör ni själva när ni reser? Många berättar stolt om upplevelser på museer, de besöker Lousiana, Tate Modern i London, Louvren i Paris eller Akvarellmuseet i Skärhamn. Alla vill uppleva och lära känna något nytt, och då kan man besöka ett Stenens Hus i Hunnebostrand, där man lär sig mer om geologi, forntid, stenhantverk och arkitektur, och modern stenkonst?

Bohuskusten är ett av världens starkaste resmål, av CNN vald till en av världens tio mest spännande vildmarker. Här finns en granitkust med tusentals öar slipade av en inlandsis, där Stenens Hus beskriver upplevelsen av detta landskap.

Pål Svensson

En av initiativtagarna till Udden Skulptur

Medlem i projektgruppen Stenens Hus

Ledamot i styrelsen för Nordens Ark

VAD TYCKER DU? Kommentera med tjänsten ifrågasätt här nedan.