Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

När kommer kriget? Debattören tycker att de säkerhetspolitiska formuleringarna ger mer frågor än svar.

Vilka gynnas av svårtydda formuleringar?

Vilket land tror Hultberg kommer anfalla Sverige om anfall kommer?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Johan Hultberg 22 januari Beredskap behövs för det osannolika

Tack för ditt svar. Att man som riksdagspolitiker som med stor sannolikhet har bättre underlag än vi vanliga bohuslänningar tar jag för givet, och då kan dra bra och genomtänkta slutsatser. Jag bryr mig mindre om vilken regering som sitter utan vad de som sitter i riksdagen portionerar ut för budskap till oss vanliga människor. Som en vanlig politiker eller ovanlig politiker i riksdagen så ska man givetvis både uttrycka sig och svara så att vanliga människor känner sig trygga i dessa otrygga tider. Jag ska ge ett exempel. Om vi använder oss av försvarsberedningens vokabulär och det du Hultberg anger kan det se ut så här. ”Ett militärt angrepp mot Sverige inte kan uteslutas”

Om vi då ändrar lite till andra ord kan det bli så här. ”Ett terroristangrepp mot Bohuslän inte kan uteslutas”. Då vill vanliga människor veta vart kan detta ske om det inte kan uteslutas. Om man ska våga åka tåg, buss, båt eller våga gå till stora shoppingcenter, ishockey, fotboll et cetera.

Att människor skulle bli oerhört otrygga är självklart med allt detta besinnigslösa våld som skett på olika ställen i Europa och andra delar av världen. Att Hultberg ändrar i sin vokabulär till ”Ett väpnat angrepp mot Sverige är alltjämt osannolikt men säkerhetsbilden har försämrats och hotbilden blivit allt mer komplex.”

Det låter bättre och tryggare då Hultberg inte har en aning om Sverige och Bohuslän i verkligheten ska bli attackerade. Eller som en mycket klok människa skrev för några år sedan. ”Det man inte frågar efter finns inte. Det man inte vet att man inte vet kan man inte hitta” Men som en riktig riksdagspolitiker som Hultberg är så fick jag naturligtvis inte svar på alla mina frågor. Jag återkommer här med några av mina frågor jag ej fick svar på.

1. Vad betyder ”ett väpnat angrepp på Sverige kan inte uteslutas”? Om du kan förklara exakt vad detta står för skulle jag känna mig trygg. Om du inte kan förklara, skriv då gärna det.

2. Vilket land tror Hultberg kommer anfalla Sverige om anfall kommer?

3. Sedan tar jag mig friheten att lägga till en allmän fråga. Vilka gynnar det att sprida uttryck som ”Ett militärt angrepp mot Sverige inte kan uteslutas”. Gynnar det svenska skattebetalare eller vapentillverkare?

 

Per-Anders Hultman

Grebbestad