Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Lasse Edwartz

Vilket stöd får de fattiga när coronakrisen slår till?

Konsekvenserna slår hårdast mot de redan idag mest ekonomiskt utsatta.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På Uddevalla kommuns hemsida kan vi läsa att den politiska majoriteten har beslutat om åtgärder för att stötta det lokala näringslivet i Uddevalla. I dessa coronatider underlättar kommunen när det gäller betalningstider, tillstånd och tillsyn.

Besöksnäringen kommer att tillföras mer pengar. Uteserveringarna avgiftbefrias och får sättas upp redan nu. Dessutom blir det gratis parkering på alla kommunala parkeringar.

Men det räcker inte.

Vi ser redan idag negativa ekonomiska konsekvenser i spåren av coronaviruset och de kommer att följa samhället under en lång tid. Konsekvenserna slår hårdast mot de redan idag mest ekonomiskt utsatta.

Jag tänker bland annat på de barnfamiljer som redan nu lever med minsta möjliga marginaler. Jag tänker också på de som inte är hjälpta av regeringens coronastöd, de som har aktivitetsstöd, utvecklingsersättning och visstidsanställningar och de som är bostadslösa.

Vad har kommunen tänkt ge för stöd till dessa grupper? Och hur tar kommunen sitt ansvar för dem enligt ”lagen om kommunens åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap”?

Jag är mycket väl medveten om att staten har ett stort ansvar. Men det har även Uddevalla kommun.

Ewy Gahnström