Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anders C Nilsson (S) i Lysekil Bild: Ulf Blomgren
Anders C Nilsson (S) i Lysekil Bild: Ulf Blomgren

Vill Moderaterna satsa pengar måste man också finansiera

Lysekilsmoderaterna borde gå på utbildningar i kommunal ekonomi

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Som politiker har man ofta önskemål om olika satsningar som man vill genomföra. Att man inte alltid kan få igenom ens idéer bygger oftast i kommunen som i privatekonomin på att resurserna inte är obegränsade.

Utgår man från den befintliga ekonomin så kan det bli oförändrat, mindre eller mer pengar att fördela till verksamheten. Utgår man från att ekonomin är oförändrad så för att göra satsningar måste man välja bort andra verksamheter. Att välja bort andra verksamheter eller minska pengarna är inte lätt, utan oftast berörs personer som jobbar i det negativt eller de som använder verksamheten.

Det kan vara att man tvingas ha större barnomsorgsgrupper som påverkar både barnens, personalens och föräldrarnas oro. Att ha önskemål om olika satsningar är inte svårt. Jag har mängder av idéer inom utbildningsnämnden, men för att kunna genomföra alla idéer kommer utbildningsnämnden behöva utökad budget på mer än 30 miljoner. Alternativt, ta bort eller kraftigt minska befintliga verksamheter.

Lyxfällan-Moderaterna i Lysekil var de i slutspurten av valrörelsen som pumpade ut flest vallöften om vad de ville göra. Efter valrörelsen har de fortsatt med flera utspel på önskade satsningar som kostar pengar. Ännu så länge har jag inte sett några förslag på hur man ska minska kostnaderna från Lyxfällan-Moderaterna i Lysekil. Då har till och med kommunistpartiet varit mer seriösa i att de förklarar hur de vill finansiera satsningar - genom att de vill ha mer pengar från staten.

När jag läst olika jämförelsesiffror hittar jag inte underlag som säger att M vill ge mer pengar till kommunerna än mitt parti Socialdemokraterna. Utan det är lättare gjort att hitta mer underlag på tvärtom. Är moderaterna konsekventa borde de istället för budgivning i kostnadsökningar komma med budgivning i kostnadsminskningar.

Följer man olika rapporter så för att behålla befintlig välfärd måste kommunerna få utökat ekonomiskt stöd från staten. Något som mitt parti centralt har sagt att de anser, att kommunerna och landstingen behöver mer pengar. Men frågan är, kommer den mängden som önskas när man sen i januari tvingas kompromissa med borgerliga partier i riksdagen om vårbudgeten.

Lysekilsmoderaterna har varit tydliga med att man inte gillar att Socialnämnden går minus. Men vilka åtgärder de vill göra för minska underskottet har de inte varit lika tydliga med. Förslag på att lägga ner socialnämnden och lägga det under kommunstyrelsen löser ju inte ekonomin, utan beslut med konsekvenser man måste ta ändå.

Moderaterna slår nu hårt för lag och ordning. Detta verka inte gälla dem själva. Utöver att politiker har att rätta sig efter ekonomiska spelregler så finns även kommunallagen. Detta har moderaternas ledande politiker, ordförande och vice ordförande, glömt fastän de vid fler tillfällen fått tillsägelse.

I kommunallagen kan bara ordinarie ledamöter och tjänstgörande ersättare i kommunfullmäktige skriva motioner och ställa interpellationer. Där har Lysekilsmoderaterna ledande företrädare gjort utspel i Lysekilsposten. Förra mandatperioden gjorde moderaternas ordförande utspel i Lysekilsposten om han ställt en interpellation (fråga) till kommunalrådet. Förstasida i tidningen! Problem? Kommunalrådet fick aldrig frågan och inte registratorn heller. Problem 2: personen var varken ledamot eller ersättare i kommunfullmäktige och kunde inte ställa frågan.

Nu fortsätter Lysekilsmoderaterna med utspel via vice ordförande där han via Facebook tillsammans med en annan moderat skrivit en motion med förslag på satsningar. Problemet är ingen av dessa två är varken ordinarie eller ersättare i kommunfullmäktige.

Mitt förslag till Lysekilsmoderaterna är: dyk upp när kommunens tjänstepersoner anordnar en ekonomiutbildning för kommunpolitiker. Få gjorde det. Ett annat tips är använd partistödet som de får av Lysekils skattebetalare för intern fortbildning i hur en kommun styrs. Börja finansiera era förslag så kan man ha en bra diskussion om vilka förslag som är bäst.

Anders C Nilsson (S)

Kommunpolitiskt aktiv i Lysekil