Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Frankrikes president Emmanuel Macron – gynnad av svenska skattemedel? Bild: Ludovic Marin

Vill ni hellre gynna Macron än Uddevalla kommun?

Att kollektivtrafiken till 50 procent är skattefinansierad borde Elving Andersson & co vara väl medvetna om, Elving har ju trots allt suttit med i Västtrafiks styrelse under många år.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Centerpartiet

LÄS MER: Därför vill vi inte äventyra skattebetalarnas pengar

Det Centerpartiet menar med sin insändare är att jag och du, vanliga medborgare, betalar skatt för att det ska bedrivas kollektivtrafik på vår ort. Elving & co vill att dessa skattemedel hamnar någon annanstans än tillbaka till det svenska samhället. Förmodligen till en lekplats i Frankrike, en skola i Tyskland eller varför inte ett äldreboende i Norge?

Det är nämligen så det ser ut i den svenska kollektivtrafikbranschen, utländska statliga bolag bedriver kollektivtrafiken i Sverige och det gör de med mina och dina skattepengar, och om det inte vore en god affär för dessa aktörer, varför är dessa då kvar?

En av dessa statliga aktörer skickar årligen koncernbidrag till sina utländska ägare, cirka 110 miljoner svenska skattekronor landade i Frankrike år 2017. I och med koncernbidraget redovisar bolaget förlust och betalar därför ingen skatt i Sverige. Ponera då att dessa 110 miljoner skattekronor i stället går som koncernbidrag till Uddevalla kommun, det är pengar till äldreomsorg, förskolor, lekplatser, badhus med mera.

Vad vill egentligen Centern i Uddevalla, gynna Emmanuel Macron eller Uddevalla som kommun?

Michael Eriksson