Debattören tycker att ingreppen i naturen är alltför stora när vindkraftverk byggs.
Debattören tycker att ingreppen i naturen är alltför stora när vindkraftverk byggs. Bild: Jonas Ekströmer / TT

Vindkraftverk förstör naturen för all framtid

Intressant att följa signaturens resonemang vad gäller miljön i Munkedals kommun och vad dessa vindkraftverk skulle få för effekt totalt i Sverige. Att påstå att åtta vindkraftverk på Skottfjället skulle vara ett stort steg för att Munkedal Bohuslän och Sverige skulle kunna minska sina utsläpp på sikt är nästan så man baxnar.

ANNONS

Replik till Engagerad fd Dinglebo 27 september

LÄS MER:Så blir Munkedal klimatneutralt 20 år före resten av Sverige

Nu till sakfrågan: de verk som planeras på Skottfjället är vida högre än de som redan finns i närområdet.

För att uppföra ett verk med en totalhöjd på 150 meter krävs en hel del ingrepp i naturen för att möjliggöra dem.

Hittills har man valt att spränga/forsla bort minst 400 kubikmeter berg (cirka 900 ton per verk) och sedan ersätta det med betong också motsvarande antal ton. I Skottfjällets fall skulle snurrorna få en totalhöjd på 220 meter vilket rimlighetsvis borde innebära att varje verk tarvar ännu mer påverkan på den unika miljön som Skottfjället har i dag. Just nu är det ju dessutom väldigt osäkert hur Sverige ska få fram cement i tillräcklig omfattning i framtiden. Europa totalt har idag ingen möjlighet att kunna tillfredsställa Sveriges cementbehov. Om signaturen väger in den påverkan som totalt skulle uppstå skulle jag inte tro att det skulle vara så lätt att räkna hem att det totalt skulle vara bra för miljön.

ANNONS

När det dessutom kommer att förstöra en unik miljö för all framtid kan man ju undra hur signaturen tänker? Den förväntade livslängden på ett vindkraftverk är cirka 30 år men naturen är förspilld för all framtid.

Jag har som jag skrivit tidigare all respekt för att de markägare som får verken på sina marker är positiva. Stora breda vägar som gör det möjligt att lättare få fram det timmer som idag finns på Skottfjället.

Dessutom den ansenliga summa pengar som varje verk förväntas generera (gissningsvis mellan 150 000 – 250 000 per år och verk).

Jag fattar inte att nuvarande Dinglebor inte har reagerat på projektet, de kommer ju att se och hör dessa verk väldigt tydligt. Det blåser ju ofta västlig vind i trakten vilket också bär med sig ljuden från verken.

Reagera i dag eller ångra i 30 år att man inte försökte?

Naturvän

ANNONS